A polgármester nem tágít a földszintes házaktól

Büdzsémódosítás, útbővítések, szemétszállítási tarifa emelése, szerződésmódosítás a Római Katolikus Püspökséggel és a földszintes, illetve utcafrontból kilógó házakra vonatkozó tanulmány szerepelt egyebek mellett a nagyváradi városi tanács májusi rendes ülésének napirendjén.

A város körüli elkerülő út jobb megközelítését, a forgalom folyamatosságát szolgálják azok az útépítések, amelyeknek műszaki-gazdasági terve a májusi rendes tanácsülésen, 29-én a váradi önkormányzati döntéshozók elé került. Az ülés előtti sajtóértekezletén a költségvetési módosítások után Ilie Bolojan ezeket tartotta a legfontosabb aznapi határozatoknak. A Szentandrási úttól az Aradi útig építenek egy gyűjtősávot, a 400 méter hosszú szakaszra 3 millió lejt szánnak, most fogják kiírni a versenytárgyalást, és a tervezéssel együtt 4 hónapot hagynak a majdani kivitelezőnek a munka elvégzésére.

A másik út a Liviu Borcea utcától a Csehi útig vezeti majd el a forgalmat. A polgármester szerint akár őszre el is készülhet, bár még most fogják csak kiírni a versenytárgyalást a tervezésre és kivitelezésre. Az építések kisajátítások is járnak, az ezekről szóló határozatokat jóvá is hagyta a tanácsosok döntő többsége.

A költségvetésbe beiktattak több iskolának összegeket, a Városi Sportklubnak felajánlott pénzeket, illetve egy napközi kialakítására a Bihar Megyei Tanácstól kapott vissza nem térítendő támogatást. A Gavril Curteanu Városi Kórház az egészségügyi minisztériumtól kapott támogatást, ezt is belefoglalták a büdzsébe: 240 ezer lej értékben műszereket, diagnosztikai készülékeket vásárolhat. A megyei kórház a jövő hónapban 400 ezer lej értékben kap majd ugyanebből a forrásból hasonló célra.

Több emeletes parkolóház műszaki-gazdasági terve is napirenden volt. Az Akadémia utcán iroda is társul mellé, az áfa nélkül 18 millió lejnél valamivel többe kerülő létesítmény kivitelezésére másfél évet szánnak. A Braşovului utcai egy év alatt készülhet el, az előbbihez hasonló összegből.

A sajtótájékoztatón a polgármester nem vesztegetett sok szót az alacsony, illetve az utcafronthoz nem illeszkedő házak tulajdonosaira kivetendő többletadót úgymond indokló tanulmányra. Az ülésen Kirei Melinda, az RMDSZ-es tanácsi frakció vezetője kifogásolta, hogy a városvezetés az EP-választás előtt nem merte ezt közvitára bocsátani, hiszen több mint 580 ingatlant – és ki tudja, hány tulajdonost – érint. Ilie Bolojan úgy tudja, kétszer is bemutatták a tanulmányt, és aki azon nem vett részt, utólag ne lamentáljon. A bírálatot egyébként is politikai indíttatásúnak tartja. Továbbra is azt állította, hogy a városvezetés senkit sem kötelez semmire, az egy év elteltével elkészült tanulmányra hivatkozó, a felüladóztatást kimondó határozatról pedig majd a közigazgatási bíróság eldönti, törvényes-e vagy sem. (A prefektúra megtámadta ugyanis a helyi jogszabályt, és első fokon nyert is.) Azt elismerte a polgármester, hogy a szakértői tanulmányt is érvként fog szolgálni számukra a bírósági eljárásban.

A szociáldemokraták frakcióvezetője azt nem értette, miért kell a tanulmányról szavaznia a tanácsnak, hiszen ők nem építészek, és az ominózus felüladóztatási rendelet jogvitája sem zárult még le. Továbbra is diszkriminatívnak tartja a felüladóztatást, s megjegyezte még, hogy Kolozsváron sem alkalmaznak ilyet (a tanulmány szerzője kolozsvári építész). A határozat ennek ellenére a polgármester pártja kétharmados többségben levő tanácsosainak igen szavazatával átment.

A szociáldemokraták jelen lévő három reprezentánsa egyébként sorra nemet mondott vagy tartózkodott a legtöbb határozathozatalkor. Egyetértettek azonban a tömbházfelújítások átárazásával, illetve a város és a Római Katolikus Püspökség között a barokk palota kertjére vonatkozó megállapodás részleges felfüggesztésével. A város 2009-ben vette át gondozásra és őrzésre a valamivel több mint 4 hektáros zöldövezetet, amit most a püspökség visszakért a területrendezés miatt. A szerződést tehát június elsejétől felfüggesztették 2020. május 31-ig, de a város továbbra is szolgáltatja a közvilágítást, és később a felek döntenek a további megállapodás feltételeiről.

Június elsején lép életbe a RER Vest Rt. új hulladékszállítási tarifája is, ami mindössze 2 banis emelést jelent a lakosság számára. A cég azzal indokolta az árváltozást, hogy a hulladéklerakó üzemeltetője 2 százalékkal emelte – szintén városi tanácsi hozzájárulással – a hulladéktárolás tarifáját.

A májusi tanácsülésen a többség jóváhagyta az négy megyeszékhely társulásával létrejött Nyugati szövetség elnevezésű közösségközi fejlesztési egyesület alapszabályzatát, s hogy ebben Nagyvárad is részt vegyen. Kirei Melinda túlzónak találta ugyan a tagsági díjat (lakosonként 50 eurócent), de a polgármester azzal nyugtatta, hogy a befolyó pénz 80 százalékát közös projektekre költik. A Temesvár, Arad, Nagyvárad és Kolozsvár együttes fejlesztését célul kitűző egyesület székhelye Temesváron lesz, és az egymást váltó elnökségben is a bánsági megyeszékhely kezdi a sort.

2019.05.30
Galéria
(Archív felvétel)