https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=959
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.02.26

Mától gyűjti az RMDSZ az aláírásokat Nagyváradon

Február 26-án, kedden a nagyváradi Körös áruház előtt megkezdte az európai parlamenti választásokon való induláshoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagyváradi szervezete.

Meleg Vilmos, a nagyváradi RMDSZ-szervezet elnöke elmondta, hogy nagyon fontos az erdélyi magyarság képviseletének jelenléte Brüsszelben, hiszen például az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést fenn kell tartani az Európai Parlamentben. A Minority Safe Pack iktatásához szükséges számú aláírás összegyűlt Tavaly az Európai Unió tagállamaiban, a folyamatnak azonban nincs még vége, a kezdeményezést életben kell tartani, hogy eredménye legyen. Meleg Vilmos emellett az erős kárpát-medencei magyar képviselet szükségességére is kitért. Mint mondta, a következő öt év nagyon fontos, hiszen akkor dől el, hogy megmarad-e a hagyományos európai értékrend és szellemiség.

Botházy Nándor, a váradi RMDSZ-szervezet elnöke elmondta: május 26-án tartják az európai parlamenti választásokat, a Szövetség jelöltjeinek indulásához azonban az európai és nemzeti jogszabályok értelmében Romániában 200 ezer támogató aláírás összegyűjtésére van szükség. Fontos tudni, hogy egy polgár csak egyetlen párt indulását támogathatja aláírásával, ellenkező esetben szabálysértést követ el, és aláírása érvényét veszti. A támogató listákat csakis nagykorú, 18 életévüket betöltött személyek írhatják alá. A szignókat gyűjtők kérik, hogy az aláíróknál legyen ott a személyi igazolványuk, ennek adatai szükségesek ugyanis az ívek kitöltéséhez. Az aláírásokat március 15-éig gyűjtik, a Körös áruház előtt 10 és 17 óra között, a Fekete Sas-palotabeli megyei RMDSZ-székházban pedig 10 és 16 óra között várják az aláírókat.

Pető Dalma nagyváradi RMDSZ-es önkormányzati képviselő azt is elmondta, hogy az említett helyszínek mellett márciusban három rendezvényen is aláírhatják a támogató íveket: március 3-án a farsangi bálon, március 8-án a bihari és váradi Nőszervezet közös rendezvényén, illetve a március 9-én megtartandó nőnapi bálon is.