https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=941
Szerző: Hajdu Attila
Település: Nagyvárad, Nagyszalonta
Rovat: Sport
2019.02.25

Van még min javítani

A váradi férfi kosárlabdacsapat második bajnoki címét leszámítva kiemelkedő sikerek nélkül zárult a 2018-as esztendő a bihari sportolók számára.

A Nagyváradi Városi Sportklub (VSK) kosárlabdázóinak sikere némileg meglepő, hiszen a fő esélyes a Kolozsvári UBT volt. A kincses városbeliek az alapszakaszban és a kupa-, majd a szuperkupa-döntőben is legyőzték a váradiakat, de az elődöntőben kikaptak a Bukaresti Steauától. Így a lelki teher nélkül, magabiztosan játszó váradiak a fináléban nyertek, s megszerezték második bajnoki serlegüket. A nemzetközi porondon Cristian Achim edző együttese a BL-selejtező első fordulójában kiesett, az Európa-kupa csoportkörében utolsó lett csoportjában. A bajnokságban negyedik helyen zárta az évet a gárda.

A férfi pólócsapat továbbra sem tud beleszólni a bajnoki cím sorsába, s egyre valószínűbb, hogy a második hely megőrzése is komoly feladat lesz számára. A szintén váradi, kizárólag ifjúsági korú játékosokból álló Crişul SK a 8. helyen áll a Marosvásárhelyi VSK csatlakozásával kilencfősre duzzadt mezőnyben.

A VSK férfi kézilabdacsapata a második ugyan a másodosztály D csoportjában, ám szinte biztosra vehető, hogy nem fog tudni beleszólni a feljutásért folyó küzdelembe. Az Egyetemi SK női együttese csak a középmezőnyben foglal helyet a második ligában.

A férfi kézilabdázókhoz hasonlóan idén élvonalba jutott, ám pénzhiány miatt visszalépett női röplabdacsapat tagjai az új idényben is folytatták remek szereplésüket, így ismét osztályozót érő helyen állnak a másodosztály nyugati csoportjában.

Labdarúgásban továbbra is a Nagyváradi Luceafărul maradt a megye egyetlen képviselője az országos felnőtt bajnokságokban, s a piros-kék gárda a rangsor 14. helyén zárta az évet a húszcsapatos mezőnyben, igaz, több bajnokesélyes dolgát is megnehezítette.

A harmadosztályban nincs bihari szereplő, míg a negyedik ligaként is ismert megyei első osztályban szoros a versengés az első hely megszerzéséért. A tavalyi bajnok Váradszentmártoni KSK és az újonc Nagyváradi Atlétikai Club között négy pont a különbség a tavaszi idény kezdete előtt. A bajnokság mezőnye a Gyapjúi Dacia visszalépése miatt apadt 15-re.

Az egyéni sportágakban a Crişul SK tehetséges úszója, Huszár Ingrid 2018-ban is szállította a győzelmeket és az egyéni csúcsokat. Rajthoz állt többek közt a Buenos Airesben megtartott Ifjúsági Olimpián. Az év végén klubja legjobbjának választották, s ha ereje kitart, akár még a tokiói ötkarikás játékokon is ott lehet majd.

A Nagyváradi VSK–Liberty SK cselgáncsozói országos és nemzetközi dobogós helyezések sorával érdemelték ki az elismerést, ám Larisa Florean távozásával (tavaly már nem szerepelt román színekben) halványulni látszanak a váradi sport olimpiai reményei.

A vívók közül Bianca Benea (VSK) junior (U20-as korosztály) csapat-vb második helye érdemel említést, míg egyéniben ötödik helyen zárta a viadalt, országos szinten viszont megszerezte korosztálya bajnoki címét.

A Nagyszalontai Tengo SK lábteniszezői idén bronzéremmel zárták a klubvilágbajnokság döntőjét, majd az Interligában is harmadikok lettek. A honi bajnokságban magabiztosan védték meg tavalyi elsőségüket, a Kolozsváron megtartott világbajnokságról azonban lemaradtak, ugyanis a Román Futnet Egyesület leváltotta a válogatott eddig sikeres edzőjét, a hajdúvárosiak pedig tiltakozásul lemondták a szereplést a vb-n.