https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=937
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2019.02.22

Napnyugat Expressz – premier és közönségtalálkozó

A világhírű szerző, Matei Vișniec jelenlétében mutatja be a váradi Szigligeti Társulat a Napnyugat Expressz című nagyszínpadi produkciót március 1-jén, pénteken 19 órától. Az ősbemutató rendezője Zakariás Zalán. A premiert megelőzően, 17 órától, rendhagyó közönségtalálkozóra hívják az érdeklődőket.

Matei Vișniec Franciaországban élő világhírű román drámaíró egyik legfrissebb színpadi művének ősbemutatójával folytatódik az évad a Szigligeti Színházban: a Napnyugat Expressz rendkívüli éleslátással elemzi a Kelet-Európa-sztereotípiákat, s nem kevés iróniával idézi meg a Balkán világát, ahol a legkeményebb dolgokat és meglepetéseket az élet tartalmazza. A készülődő produkcióról a rendező, Zakariás Zalán korábban elmondta: „Vișniec költői színházi formanyelve nagyon alkalmas arra, hogy a Balkán e dekadens világával sűrítetten szembesítsen. A most bemutatandó előadás, túl azon, hogy magyar nyelvű ősbemutató, még egy nagyon fontos újdonságot tartalmaz: Vișniec egy olyan szövegverziót küldött nekem, amelynek egyes jeleneteit sem nyomtatásban, sem színpadon nem olvashatta-láthatta a közönség”.

A költőként, próza- és drámaíróként egyaránt számontartott Vișniec jelenleg az egyik legkifinomultabb hangú szerző az európai irodalomban, aki francia és román nyelven egyaránt alkot. A nagyváradi közönség számára sem ismeretlen szerzővel március 1-jén, pénteken 17 órától beszélgetnek a színház munkatársai elsősorban Balkán-trilógia című kötete és annak inspirációs forrása kapcsán.  A helyszínen a szerző legújabb drámáit tartalmazó kiadványt, valamint korábbi köteteket is meg lehet majd vásárolni.

A március 1-jén, pénteken 19 órakor kezdődő bemutatóra a Szigligeti-bérletek érvényesek. További előadások: március 2., 17 óra ( Tanay-bérlet) ; március 3., 17 óra (Bessenyei-bérlet). Belépőjegyek a színház jegypénztárában (nyitva hétfőn és csütörtökön 10-15, kedden, szerdán és pénteken 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Videóajánló: https://www.youtube.com/watch?v=0HUPRSDYwMM&list=PLa7aQhPcmd1JzQbUHdNZvTmJAYfocF50K&index=14&t=0s