https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=890
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2019.01.31

Napnyugat expressz – ősbemutató márciusban

Január 10-én megkezdődött a nagyváradi Szigligeti Színház következő nagyszínpadi előadásának próbafolyamata: Matei Vișniec, Franciaországban élő román drámaíró Napnyugat expressz című darabjának magyar nyelvű ősbemutatóját március 1-én tartja a Szigligeti Társulat. Az előadást Zakariás Zalán rendezi.

A Napnyugat expressz a szerző Balkán-trilógiájának részét képezi, és folytatja a keleti és nyugati társadalmak éles különbségéről szóló kritikai diskurzust. A Napnyugat expresszben ezúttal a szovjet utódállamok jellegzetes figurái és a sajátságosnak mondott kelet-európai életérzés jelennek meg a dúsgazdag Nyugat sztereotípiájának fényében. Honnan kezdődik a Nyugat? Mi az, hogy Kelet? Hogyan határozzák meg magukat a két égtáj szembenállása függvényében az egyes kultúrák? Milyen hatással van az egyénre az új népvándorlás kora? És hol található mindebben az Ember?

Zakariás Zalán nem először dolgozik együtt a nagyváradi társulattal. A 2010/2011-es évadban Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című drámáját vitte színpadra nagy sikerrel, a 2012/2013-as évadban pedig Beaumarchais A sevillai borbély című előadást jegyezte rendezőként. Zakariás Zalán 1982-ben született Baróton. Színházi tanulmányait, színészhallgatóként, 2001-ben kezdte a Shakespeare Színművészeti Akadémián Budapesten, amelyet megszakítva  rendezői pályára lépett, és 2002-től 2006-ig a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakának hallgatója volt. 2004-ben a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színművészeti Kara végzős színi hallgatóinak vizsgaelőadását (Gorkij: A nap fiai) rendezte meg, ezzel indítva pályáját. Dolgozott már a budapesti Nemzeti Színházban, a Kolozsvári Magyar Operában, a Magyar Állami Operaházban, a debreceni Csokonai Színházban, állandó rendezője a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháznak és művészeti vezetője a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznak.

Matei Vişniec (1956-ban született Rădăuţi-ban) román–francia drámaíró és zsurnaliszta, mind román, mind francia nyelven tucatnyi nagyhatású drámát írt. A Bukaresti Egyetemen filozófiát tanult, majd 1977-ben fordult a drámaírás felé. Az ezt követő tíz évben húsz drámát írt, ám a cenzúra mindet betiltotta. 1987-ben franciaországi meghívást kapott, azóta főként franciául publikált, és felvette a francia állampolgárságot is. A kommunista rezsim bukása után Matei Vişniec az egyik legtöbbet játszott román drámaíróvá lépett elő, több mint harmkinc darabját mutatták be Romániában, és a magyarországi színházak is előszeretettel tűzik műsorukra frivol és váratlan fordulatokkal teli írásait.