https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=873
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Szalacs
Rovat: Közélet
2019.01.28

Hagyomány lett Szalacson a Márton-napi libaünnep

Novemberben harmadik alkalommal tartottak Érmelléki Libafesztivált Szalacson. A sütés-főzésen túl a gyermekek szórakoztatásáról is gondoskodtak a szervezők.

Mondhatnánk kissé kajánul, hogy Isten földi helytartóival nem ajánlatos ujjat húzni, hisz a „libatársadalom” hosszú idő óta ennek issza a levét. Történt ugyanis – vagy sem –, hogy Szent Márton, amikor püspökké akarták választani, nagy hirtelenjében egy libaólban próbált elrejtőzni keresői elől. Ám a ludak gágogásukkal leleplezték a szent embert. Ennek okán vált szokássá megünnepelni libákból készült étkekkel Márton napját.

Egyszer, amikor Szalacson járt Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke, arra ösztökélte a helyi vezetőket, hogy szervezzenek hagyományteremtő szándékkal, valamilyen helyi sajátosságból kiindulva, közösségerősítő rendezvényt. Ötlettel is előrukkolt: mivel a térségben Szalacsé a legnagyobb kiterjedésű legelő, sok a liba, erre lehetne építeni – idézte fel a szalacsi Márton-napi libafesztivál létrejöttének körülményeit Vida Attila alpolgármester az idei novemberi rendezvényen. Közben huzalokat igazgatott, szerelte a hangosítást az ünnepség szabadtéri helyszínén, a központi parkban. Itt rendezték a gasztronómiai versenyt; az étkek alapanyaga a liba volt.

A jó idő vonzotta a fakanál mágusait, füstcsíkok kúsztak a magasba, egyre jobb lett a hangulat. Mindeközben a helyi kultúrházban az eseménysor megnyitóját tartották. A hallgatóság zöme gyermek volt, alig várták, hogy a számukra előkészített foglalkozások elkezdődjenek. Elsőként Horváth Béla házigazda polgármester köszöntött mindenkit, bemutatta a két vendéget, Szabó Zsolt helyi református lelkipásztort, aki a fesztivált szervező Pro Civitate Alapítvány elnöke is, valamint Szabó Ödön parlamenti képviselőt. Az elöljáró elmondta róluk, hogy mindketten nagycsaládosok, előbbinek három, utóbbinak öt gyermeke van. Ez is mutatja, hogy milyen jó a népes család – mondta a polgármester, s azt javasolta a gyermekeknek, hogy karácsonyra kistestvért kérjenek szüleiktől. Na, nem a mostanira, hanem majd a következőre – toldotta meg némi kuncogást kiváltva hallgatóságából.

Szabó Zsolt lelkipásztor örömét fejezte ki, hogy immár harmadik alkalommal sikerült megrendezniük a Márton-napi ünnepséget, amely felekezeteken felül emelkedő tradíció. Egyfajta hálaadás az évi termésért a karácsony előtti negyvennapos böjt megkezdése előtt. Szabó Ödön kifejtette, hogy erős közösségre van szükség, de ez csak akkor valósulhat meg, ha vannak gyermekeink, akik továbbviszik értékeinket. Ezért is nagyszerű, hogy a gyermekeket is bevonták a fesztiváli forgatagba. „Érmellék központja egy napra átköltözött Szalacsra” – értékelte az eseményt a képviselő.

A beszédek után a kultúrházban kézműves-foglalkozások, ügyességi versenyek kezdődtek, a fiúk pedig, szumós méretűvé duzzadva a védőruháktól, birokra keltek egymással. A kellemes idő csalogatott a kinti játékokra, akinek kedve szottyant rá, az ottani foglalkozásokat is kipróbálhatta.

Kora délutánra ezúttal nem a késő őszi köd, hanem illatok kavalkádja lepte el a főzőverseny helyszínét. Tárkonyos libapecsenyével, libalevessel, juhtúrós nokedlis lúdpörkölttel, töltött libanyakkal, libatepertővel, sólettel, párolt káposztával körített rozmaringos libamellel vonultak a versenyzők a zsűri asztalához. Már a menüsor is mutatja, hogy nem volt könnyű dolguk az ítészeknek, név szerint Tatai Tibornak, Szalacs község jegyzőjének, Májer Erzsébet helyi szakácsnak, Nemes Attila étteremtulajdonosnak, valamint Kocsis Dánielnek, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársának. Az első helyet az ottományi Zsigaliba csapata nyerte, fokhagymás libacombot sütöttek, őket követte a rangsorolásban Margitta Mesterszakácsai, étküket „libacomb mindenhez” név alatt szolgálták fel. A harmadik helyezést a helyi Tűzoltók érdemelték ki lerben készült libasültjükkel.

Időközben megérkezett Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke is, Horváth Béla polgármesterrel együtt ő adta át a megérdemelt jutalmakat. A megyei elnök egyúttal javasolta a libafesztivál még nagyobb eseménnyé duzzasztását, s hozzá a megyei önkormányzat támogatását is ígérte.

A szervezők által jó előre meghirdetett libaszépségversenyre mindössze egy jelentkező nevezte be madarát. Ily módon mostantól az ottományi Kovács Gergő lúdja a község legszebb libája cím birtokosa. A finom étkek elfogyasztása és az eredményhirdetés izgalmai után koccintások következtek. A Nagyzeréndről érkezett fúvószenekar sem fukarkodott a hangulat élénkítésével, így csakhamar nótázásba kezdtek a főzőmesterek.