https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=863
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Kultúra
2019.01.17

Közösen emlékeznek Ady Endrére

Nagyváradi és debreceni kulturális intézmények képviselői egyeztettek csütörtökön Nagyváradon az Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából szervezendő közös megemlékezésekről, programokról.

A Nagyváradi Állami Filharmónia, a Szigligeti Színház és a Várad folyóirat, valamint Debrecen önkormányzata és a Méliusz Juhász Péter könyvtár képviselői találkoztak csütörtökön az RMDSZ Bihar megyei székházában az Ady-centenárium kapcsán. A találkozón amellett, hogy megbeszélték, mely tevékenységeket tudják összehangolni, közösen megszervezni, szó esett annak lehetőségéről is, hogy a debreceni önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács vezetői aláírnak egy szándéknyilatkozatot az emlékév alkalmából.

Több konkrét együttműködési lehetőség is szóba került, például a nagyváradiak bekapcsolódhatnak az Ünnepi Könyvhét debreceni rendezvényeibe, a debreceniek pedig a Festum Varadinum programsorozatba; kölcsönös helytörténeti séták szervezése a két megyeszékhelyen, a Szigligeti Színház pedig az Adyhoz kötődő előadásait ajánlotta fel. A nagyváradi Ady Endre Líceum és a debreceni Ady Endre Gimnázium együttműködéséről is volt szó, illetve arról, hogy Nagyváradon tartják április 24–25. között a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszát, de tervezik azt is, hogy száz diák szavalná Ady Endre verseit, mégpedig olyan tanulók, akik a költő nevét viselő valamely kárpát-medencei iskolába járnak.

Az együttműködést a tervek szerint bővítenék is a költő életében szerepet játszó települések, például Nagykároly és Zilah képviselőivel.