https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=862
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.01.17

Szavazzanak a váradi projektekre!

Még három napig, január 20-áig szavazhatnak interneten a nagyváradi polgárok a helyi költségvetősből költségvetésből támogatandó projektekre.

Minden szavazat számít, ezért az RMDSZ nagyváradi szervezetének elnöke, Meleg Vilmos, ügyvezető elnöke, Botházy Nándor, valamint Pető Dalma és Kis Gábor önkormányzati képviselők – akik a szabályzatnak megfelelően magánemberként nyújtottak be egy-egy projektet – voksolásra biztatták a megyeszékhely lakóit. Bár a tavalyi két nyertes projektjük (a Templom tér és a hegyaljai kultúrház felújítása) kivitelezését sem kezdte még el az önkormányzat, ez nem szegte kedvüket, továbbra is úgy gondolják, hogy amennyiben van lehetőségük a nagyváradi magyar közösség számára létrehozni valamit abból a közpénzből, amelynek keletkezéséhez a váradi magyar adófizetők is hozzájárultak, akkor ezt meg kell tenniük, szögezte le Botházy Nándor.

Pető Dalma az általa benyújtott, egy biharpüspöki sport- és szabadidőpark kialakítását célzó projekthez kérte a szavazók támogatását. Mint mondta, valós igény van a negyedben egy ilyen parkra, hiszen egyre több kisgyermekes család költözik oda.

Meleg Vilmos a hajdanán Váradon keresztülfutó 0 délkörnek emléket állító projekt támogatását emelte ki. Ez egy Cristian Delcea nevű fiatalember kezdeményezése, vele egyeztetve vállalták az RMDSZ-esek a projekt népszerűsítését. Meleg Vilmos szerint fontos, hogy a város kulturális örökségének is emléket állítsanak, kell, hogy nyoma maradjon annak, hogy 1464 és 1667 között a váradi vár területén haladt át a kezdő délkör. Kolombusz Kristóf hajóján is ott volt a váradi adatokat összegyűjtő csillagászati tanulmány, a Tabula Varadiensis egy példánya, mondta Meleg Vilmos, és emlékeztetett arra is, hogy Cseke Attila 2012-es polgármester-jelölti kampányának is része volt az ötlet.

A nagyváradi vár észak-keleti részén, a Dobrogeanu-Gherea utcában buszoknak és kisbuszoknak létrehozandó parkoló projektjét Kis Gábor nyújtotta be. Mint mondta, mind a megyénkből, mind a szomszédos Hajdú-Bihar megyéből érkező turistáknak jelent ez segítséget.

Az on-line szavazás tehát január 20-áig tart a www.activ.oradea.ro oldalon, a három projektet „Parc de recreere şi sport în Episcopia Bihor”, „Medidianul Zero la Oradea”, illetve „Amenajare parcare pe strada Dobrogeanu-Gherea” néven találják. Az oldalra rövid regisztráció után vagy Facebook-azonosítóval is be lehet lépni, mindhárom projektre szavazhatnak, ugyanis azok más-más kategóriában versenyeznek. Fontos az on-line szavazáson minél jobb eredményt elérni, hiszen az első tíz projektet támogatja majd az önkormányzat. Az internetes szavazáson és a későbbi közmeghallgatásokon leadott voksokat fele-fele arányban veszik figyelembe, így dől majd el, melyek kerülnek be a tíz győztes projekt közé.