https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=861
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2019.01.17

Elektromos készülékek okozták a legtöbb tüzet tavaly

Az elmúlt évükről számoltak be a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség nagyváradi székhelyén annak vezetői, SORIN MIHAI CABA ezredes, a katasztrófavédelmiek vezetője, ALEXANDRU ADRIAN CSILIK őrnagy, a parancsnok első helyettese, GHEORGHE MARIŞ ezredes és CAMELIA ROŞCA sajtószóvivő.

Az elmúlt évben összesen 12 562 kiszállásuk volt a Bihar megyei katasztrófavédelmi egységeknek, ezek legtöbbje, 8831 orvosi eset volt, emellett 322-szer tűzhöz, 292-szer égő növényzet miatt kellett kiszállniuk, 182 esetben bajba jutottaknak nyújtottak segítséget. A legtöbb tüzet, szám szerint 124-et tavaly is a felügyelet nélkül hagyott, meghibásodott, összetákolt elektromos berendezések okozták, a második helyen a kéménytüzek állnak (47), hibás vagy őrizetlenül hagyott fűtőberendezések 36, a nyílt láng használata 33, a dohányzás 24 esetben okozott tüzet, és húsz alkalommal gyújtogatás történt.

A tűzvédelmi engedélyekről is beszélt a parancsnok. Mint mondta, a Bihar megyei tanintézetek közül 105-nek még mindig nincs tűzvédelmi engedélye. A megyénkben 878 olyan épület van, amelyben valamilyen fokú oktatás zajlik, ezek összesen 208 jogi személyhez tartoznak. Az épületek közül 684-nek nincs szüksége engedélyre, 89 pedig már megkapta azt. Az engedélyeztetési eljárásokat mindenképpen folytatni szeretnék, mondta a parancsnok. Sorin Mihai Caba ezredes azt is elárulta, hogy tavaly a bírságokból mintegy 740 ezer euró folyt be az államkasszába. Bővebben februári lapszámunkban olvashatnak a katasztrófavédelmiek tevékenységéről.