https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=857
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Közélet
2019.01.15

Új év, régi helyzet a megyei tanácsban

Az év első megyei tanácsi ülését is szabotálta a Nemzeti Liberális Párt frakciója. Az egyszerű többséget igénylő határozatokat sikerült elfogadni.

Üresen maradt a liberális tanácstagok széksora annak ellenére, hogy – mint később kiderült – a Bihar Megyei Tanács vezetői közül többen is egyeztettek velük annak érdekében, hogy mind az ő soron következő tanácstagjukat, mind a szociáldemokraták új önkormányzati képviselőjét beiktassák tisztségükbe a január 15-i rendes ülésen. A hiányzás miatt azonban csak az SZDP-s Florin Cosmin Durnea tette le az esküt, ő a távozó Gheorghe Ţarăt váltotta a testületben, Amint az ülés után Pásztor Sándor tanácselnök elmondta, a prefektúra jogászaival is konzultáltak a helyzetről, a beiktatás jogszerűen történt, mivel ahhoz a jelen lévő tanácsosok többségének szavazata kellett.

A kétharmados többséget igénylő határozatok értelemszerűen megbuktak, így továbbra is bizonytalan a sorsa a margittai, székelyhídi és belényesi buszállomásoknak, nincs elfogadott megyei leltár, és megbukott egy, a Bihari Tudományos és Technológiai Park területátvételéről szóló határozattervezet is, mely egy pályázathoz szükséges, ami mintegy hétmillió eurót jelenthetne Nagyváradnak.

Több határozat kötődött Călin Lucian Puiához, a Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóság volt vezetőjéhez. Kiderült ugyanis, hogy Puia ellen még 2016 decemberében bírósági eljárás indult, és ezt eltitkolta a megyei önkormányzat elől, vélhetően az igazgatóság jogi osztályának cinkosságával. Mivel a törvény értelmében az eljárás kezdetétől fel kellett volna függeszteni tisztségéből, ő azonban ezt eltitkolta, a felfüggesztés most történt meg. Kinevezte a tanács az ideiglenes vezérigazgatót is Camelia Gaciu személyében.

A tanácselnöktől megtudtuk, hogy a volt vezérigazgató nemcsak a fizetését vette fel jogtalanul az elmúlt két évben, hanem kétséges az általa aláírt iratok jogszerűsége is. Puia ellen hivatali visszaélés és az igazságszolgáltatás értesítésének elmulasztása miatt emeltek vádat.