https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=827
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Közélet
2019.01.05

Készül a konyha a magyar iskolában

Immár egy éve annak, hogy megnyitották Nagyszalontán az Arany János Elméleti Líceum új épületének kapuit, ma már gyermekzsivajtól zsong az iskola. Az emeleteken osztálytermek, a tetőtérben a bentlakás kapott helyet, a földszinti ebédlő és konyha is nemsokára működni fog.

A református egyház telkén megépült nagyszalontai szórványkollégiumban elkezdődött az oktatás, de még tart a munka is. A tervekről s a haladásról Mikló István Boldizsár lelkipásztor számolt be lapunknak. Lassan elnyeri végleges állapotát a konyha, és beindulhat az étkeztetés.

– A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága a Nagyszalontai Református Egyházközséggel való együttműködésének köszönhetően 15 millió forinttal támogatta az új iskola és szórványkollégium konyhájához szükséges berendezések megvásárlását. Az egyházközség egy hónapot szánt a lehetőségek felmérésére, valamint az árajánlatok bekérésére. Ezután augusztusban megvásároltuk az eszközöket, ezeknek a kiszállítása és beszerelése jelenleg is folyamatban van. Mindeközben a működéshez szükséges megfelelő jogi háttér kialakításán is dolgozunk. Ez is elég bonyolult folyamat, azonban nemrég nagy előrelépés történt, hiszen egyeztetésünk eredményeként a helyi tanács elfogadta az egyházközség javaslatát, mely szerint a konyhát és az ebédlőt külön épületegységként fogják kezelni.

A tiszteletes elmondta, előbb felmérik, mekkora igény van az étkeztetésre, ennek alapján meghatározzák, mekkora személyzetre lesz szükség, milyen programmal működjék a konyha, és természetesen beszerzik a szükséges engedélyeket. „Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy minél hamarabb elérhető legyen a diákok és tanárok számára az állandó és megfelelő étkezés” – tette hozzá Mikló István Boldizsár.