https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=826
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Közélet
2019.01.05

A baleseti kártyák negyedét már kiosztották

Szeptember végi bemutatásától október közepéig több mint ötezer baleseti kártyát osztottak ki a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) képviselői a motorkerékpárosoknak.

Mint arról honlapunkon is beszámoltunk, szeptember 21-én mutatta be a nyilvánosságnak a Save and Be Saved (SBS – Ments és légy megmentve) baleseti kártyát az NMD képviseletében Kőrösi Kristóf elnök és Jakab Róbert, a Hawks motoros klub részéről Schmidt Róbert elnök és Barna György, illetve dr. Hadrian Borcea, a rohammentő szolgálat vezetője. A Bihar Megyei Tanács támogatásával 20 ezer kártyát készítettek el, ebből már ötezernél többet eljuttattak az igénylőkhöz. Aki nem tudta személyesen átvenni, az postán kapta meg, tudtuk meg Jakab Róberttől. Bihar megyében például Szalárdra, Bihardiószegre és Margittára is kerültek baleseti kártyák, de az ország távolabb részeiről is volt érdeklődés a valóban hasznos kezdeményezés iránt. Kértek baleseti kártyát Szatmárnémetiből, Nagybányáról, Aradról, Temesvárról, Kolozsvárról, de Brassóba, Giurgiuba, Szucsávára, Tîrgu Jiuba, Foksányba, Bukarestbe, sőt Mangaliára is került belőlük.

A baleseti kártyát a bukósisakban helyezik el, egyik oldalán a tulajdonos fényképe, neve, kórtörténete, az általa kapott kezelések és allergiái szerepelnek. Ez a mentők és gyorsmentők dolgát könnyíti meg, hiszen ha a baleset áldozata öntudatlan, innen megtudják, szenved-e valamilyen betegségben vagy allergiában, milyen gyógyszereket szed stb. Szerepel továbbá a kártyán annak a személynek a neve és telefonszáma, akit értesíteni kell. A kártya másik oldalán az elsősegélynyújtáshoz hasznos információk és ábrák találhatók, hogy ha motoros ér elsőként a szerencsétlenség helyszínére, szükség esetén a mentők kiérkezéséig tudjon segíteni.

A kártya mellé a bukósisakon viselendő öntapadó matricát is kapnak a motorosok, ezen románul és angolul szerepel a „Ne vedd le a bukósisakot!” (Nu scoate casca! – Do not remove helmet!) felirat. A matricának kettős szerepe van: egyrészt figyelmezteti azokat, akik jó szándékkal bár, de hozzáértés nélkül megszabadítanák a balesetet szenvedett motorost a sisakjától, ezzel akaratlanul is rontva állapotán, másrészt a mentőknek jelzi, hogy a sisak belsejében ott a baleseti kártya, s azon létfontosságú információkat találhatnak.

Jakab Róberttől azt is megtudtuk, hogy október közepéig nem volt olyan motoros baleset, melyben szükség lett volna a kártya használatára, és bár Bihar megyében október 6-án megtartották a szezonzáró motoros felvonulást, a kártyát iskolákban, egyetemeken továbbra is népszerűsítik. További információk a Cardaccident Bike Facebook-oldalon is találhatók, és a cardaccident@yahoo.com e-mail-címen is lehet érdeklődni a kártyákról.