https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=809
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: História
2018.12.23

Megelevenedett a szalontai csata

Jelentős eseménynek adott otthont szeptember utolsó hétvégéjén a nagyszalontai Sándor Péter Sportcsarnok mögötti terület és maga a sportcsarnok. Több évszázadra visszatekintő hagyományőrző-történelmi csemege várta az érdeklődőket.

Az előzetes elképzelés szerint szabad ég alatt zajlottak volna a rendezvények, de a viharos erejű szél miatt a résztvevők bevonultak a Sándor Péter Sportcsarnokba. Az ünnepi esemény istentisztelettel kezdődött, Oláh Attila tépei református lelkész hirdetett igét. Utána Meleg Vilmos színművész alkalomhoz illő szavalata következett, majd Török László, Nagyszalonta polgármestere köszöntötte az érdeklődőket, vendégeket, hajdú és kuruc vitézeket, hagyományőrzőket. A köszöntés után Darvasi Zoltán, az Arany János Emlékmúzeum igazgatója tartalmas előadásban taglalta az Arany család I. Rákóczi György fejedelem általi nemessé tételének történetét, majd a Continuo régizene-együttes szolgálata következett.

A szívhez szóló dallamok után a közönség megismerhette a magyarországi huszár hagyományőrző Csontos János idén megjelent könyvét, A huszárok címűt. Ezután a nap talán leginkább várt eseménye, a szalontai csata bemutatása következett.

A csata szereplői és a közönség tagjai kivonultak a sportcsarnok mögött kialakított helyszínre, és az ágyúdörrenés imitációja adott jelet a „hadviselő felek” megjelenésére: korhű egyenruhába öltözött hajdú és kuruc vitézek, valamint a törököket megjelenítő hagyományőrzők vonultak fel. A színpadról Gellért Gyula nyugalmazott esperes ismertette az 1636. október 6-i győztes szalontai csata eseményeit: I. Rákóczi György erdélyi fejedelem megverte a törököket, akik Bethlen Istvánt akarták visszaültetni Erdély fejedelmi trónjára.

A csataimitációt egy hajdú és egy török vitéz párbaja előzte meg, majd megindult a hajdú és kuruc sereg rohama, ezt a törökök visszaverték. A második roham sem járt sikerrel, így mindkét fél visszavonult saját táborhelyére. A csata szünetében Adorján Csaba hagyományőrző őrnagy tartott előadást és bemutatót a karikás ostorról. Utána folytatódott az ütközet: lezajlott a hajdú és kuruc sereg éjszakai rajtaütése, ennek köszönhetően végül szétkergették a török hadat és megnyerték a csatát. A bemutató végeztével a győztes hajdú és kuruc, illetve a legyőzött török sereg a színpad elé vonult, és Meleg Vilmos ismertette az 1636. november 6-án megkötött borosjenői béke pontjait.

A csatajelenet mellett számos egyéb rendezvény tette még színesebbé a napot. Az érdeklődők megtekinthették a Mátyás király udvaráról szóló vetítést, és részt vehettek a Sinka István Kézműves Kör által rendezett kézműves-foglalkozáson. Emellett bemutatták Schönberg Éva és Schönberg Gréti Mátyás király udvara című kiadványát, majd az eseménysorozat az Arany János Emlékmúzeum meglátogatásával ért véget.