https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=776
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Belényes, Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.12.11

Helyhatóságok kaptak pénzt a megyei tanácstól

Rendkívüli ülésre hívták össze december 10-én, hétfőn a Bihar megyei önkormányzati képviselő-testületet. Önkormányzatoknak osztottak vissza adóbevételeket.

A hétfői rendkívüli megyei tanácsülésnek két napirendi pontja volt, az elsőt némi vita után meg is szavazta a testület. A jövedelemadóból származó 7,4 millió lejt osztottak el az önkormányzatok között. A liberális tanácstagok nehezményezték, hogy a párttársaik által vezetett több település semmit vagy csak ezer lejt kapott. Utóbbit célirányosan utalta ki a megyei önkormányzat: a földgázhálózat közösségközi fejlesztési egyesületéhez való csatlakozásra. A megyei ellenzék Belényes, Vaskohsziklás és Vaskoh kórházának támogatását is hiányolta, ám a vita során kiderült, hogy Belényes kapott 35 ezer lejt, illetve más, kórházat fenntartó településeknek, például Margittának sem jutott a pénzből.

Mint elhangzott, az összegeket az igénylések szerint osztották szét, más pártbeli polgármesterek vezette településeknek sem jutott mindnek.

A második napirendi pontot a december 18-án megtartandó rendes ülésre halasztották, ez ugyanis egyes telkeknek a megye leltárjából való kivételéről szól. A megyei leltár elfogadását azonban a tanács megalakulása óta akadályozzák a liberális tanácstagok. A jövő heti ülésen újra napirendre tűzik az átdolgozott jegyzéket, és ennek elfogadására azért van esély, mert jelenleg Nagyvárad önkormányzata érdekelt egy telek átvételében.