https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=747
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Sport
2018.12.04

Nagyszalontai gyermek az onko olimpián

Az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület színeiben vett részt nemrégiben a varsói onko olimpián a nagyszalontai Mados Mátyás, aki édesanyja kíséretében a romániai csapatot erősítette.

Augusztus végén immár hetedik alkalommal szervezte meg a lengyel Spełnionych Marzeń (Teljesült Álmok) Alapítvány Varsóban a rákos betegségből gyógyuló, 6 és 18 év közötti gyermekek számára az onko olimpiát. Az eseményen összesen 230 sorstárs vett részt Lengyelországból, Szlovákiából, Litvániából, Ukrajnából, Törökországból és Romániából. A versenyzők korcsoportonként atlétika, úszás, asztalitenisz, tollaslabda, íjászat és labdarúgás sportágakban mérhették össze erejüket és kitartásukat.

A marosvásárhelyi Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület (román nevének rövidítésével IPCC) másodszor vett részt a rendezvényen, hat gyereket indított úszásban, atlétikában, asztalitenisz és tollaslabdában, köztük a nagyszalontai Mados Mátyást. A kis csapat szép eredményekkel tért haza, összesen 12 érmet nyertek a gyerekek: kilencet az úszók (2 arany, 5 ezüst, 2 bronz), kettőt atlétikai számokban (egy arany helyből ugrásban és egy bronz 100 méteres síkfutásban) és egy ezüstöt asztaliteniszben. Az atlétikai sikerekért a csapat legfiatalabb tagja, a 8 esztendős Mados Matyi küzdött meg, és ő volt az egyik zászlóvivő is az esemény megnyitóünnepségén.

A kétnapos verseny Shantel-koncerttel és tűzijátékkal zárult, no meg azzal az elhatározással, hogy két év múlva ugyanott ugyanolyan jó vagy még jobb teljesítménnyel vesznek majd részt a csapatok a megmérettetésen.

„Ezek a gyerekek eleve győztesek, mert megharcoltak az életükért, és most bebizonyították, hogy a sportban is tudnak győzni – mondta Farczádi Gabriela, a marosvásárhelyi Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület elnöke a rendezvény zárásakor. – Az onko olimpián való részvétellel arra bátorítjuk azokat a fiatalokat, akik súlyos betegségen mentek keresztül, hogy kezdjenek el sportolni. Hosszú, kórházban töltött hónapok után a gyerekeknek fizikai és pszichés felépülésre van szükségük, így a sporttevékenységek segítik őket a fizikai erőnlét növelésében, pozitív energiával telítődnek, a mozgás segíti őket az egészséges életmód kialakításában és az önkép javításában, valamint az önbizalom fejlesztésében is. Boldogok vagyunk, hogy részt vehettünk ezen az eseményen. Lelkesítenek az elért eredmények, és reméljük, hogy továbbra is támogatást kapunk annak érdekében, hogy a gyerekek a jövőben is ilyen élményekkel gazdagodjanak, hiszen együtt csodákat teszünk.”