https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=740
Szerző: Hajdu Attila
Település: Nagyvárad
Rovat: Sport
2018.12.04

Várad utcáin rótták a köröket

Nyolcszáz induló nyolc ország képviseletében teljesítette az idei nagyváradi utcai futóversenyt. Az eseményre nyolcadik alkalommal került sor a Pece-parti Párizs utcáin.

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva a szervezők közel ezer résztvevőre számítottak, végül valamivel több mint nyolcszázan regisztráltak és álltak rajthoz a szeptember 16-án, vasárnap megtartott eseményen. A résztvevők zöme bihari volt, de az ország más régiói mellett további hét ország (Magyarország, Egyesült Államok, Spanyolország, Olaszország, Írország, Szerbia és Nagy-Britannia) képviselői is rajthoz álltak a félmaratoni távon. A kevésbé felkészült futókra a 10 vagy az 5 km-es táv várt, emellett váltóknak (4 × 5 km) is tartottak futamot. A gyermekek két korosztályban (12, illetve 8 év alattiak) versengtek egymással, a kisebbek szüleiket is megmozgatták, hiszen együtt rótták velük a köröket a belváros utcáin az 1 km-es távon. Míg a felnőttek részvétele díjköteles volt, addig a gyermekek ingyen indulhattak a versenyen, csupán szüleik írásos engedélyére volt szükségük.

Kategóriánként a legjobb öt futót díjazták a szervezők a verseny főtámogatóiak jóvoltából, de minden résztvevő hazavihetett egy emlékérmet, amely a Moskovits-palotát ábrázolja. A verseny költségvetése 70 ezer lejre rúgott, ehhez a Bihar Megyei Tanács a Bihar Megyei Turisztikai Desztinációs Menedzsment Ügynöksége révén 20 ezer lejjel járult hozzá. Az összdíjazás 9 ezer lejt tett ki.