https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=688
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.11.08

Helytörténet, bakikkal

A nagyváradi önkormányzat támogatásával, vagyis közpénzből összeállított, kiadott és az iskoláknak kérésre eljuttatott oktatási segédanyagról – helytörténeti összefoglaló kiadványról és munkafüzetről – mondott bírálatot csütörtöki sajtótájékoztatóján KECSE GABRIELLA RMDSZ-es városi tanácsos.

Egy történelemkönyv a hitelességen, következetességen és a történelmi hűségen alapul, ezek hiányában ferdített képet kap a gyermek – mondta Kecse Gabriella, az RMDSZ váradi önkormányzati képviselője. Mint elhangzott, a román anyanyelvű gyermekek számára készített, választható tantárgyként tanítható helytörténet könyve és munkafüzete épp ezeknek a feltételeknek nem tesz eleget. Nem a kezdeményezés ellen van kifogása, hiszen a magyar anyanyelvű gyermekek tíz éve tanulhatnak a város történetéről a Bihar Megyei Tanács támogatásával, a Tanoda Egyesület által megjelentetett könyvből, azonban a román kiadványban bőven találni hibákat.

Az önkormányzat támogatásával megjelent kiadványból először 50 példány készült el, annak javításához javaslatokat vártak. Kecse Gabriella elmondta, hogy több történelemtanár is dolgozott azokon, 30 oldalnyira rúgott a pontosítandók listája, ő juttatta el azt az önkormányzathoz, s azt a választ kapta, hogy a javaslatokat továbbították a szerzőknek. Tanévkezdésre elkészültek a könyvek és a munkafüzetek, de azokban nem javítottak, ezért újra benyújtja a javaslatokat az önkormányzathoz. Kecse Gabriella konkrét példákat is említett. Mint mondta, olvasószerkesztő nem foglalkozott szöveggel, hiszen például Petru Maiort Pentru Maiornak említik, Bocskai neve következetesen Bacskainak van írva, Anonymus szobrát büsztnek nevezi, a Larousse Enciklopédia La Rouse-ként szerepel.

Tartalmi kifogásokat is sorolt a tanácsos. Például Szent László Somogyvárra vitelének története rég meghaladott elmélet, de hiányzik a könyvből a római katolikus püspökség szerepe. Félrefordítások és tükörfordítások is rontják a helyzetet, a Nagyváradi Takarékpénztár például Casa de Păstrare şi Economii néven szerepel, Rimmler Károly polgármestert pedig „Károly polgármesterként” is említik. Károly Irén József ugyanakkor a szerzők szerint például a villamost vezette be („a introdus”) Nagyváradra, és tényként említik azt a városi legendát, hogy a barokk palotának száz szobája és 365 ablaka van, holott ezek száma 90 és 282.

Kívánnivalót hagynak maguk utána a kiadványokban szereplő képek is, hiszen ahelyett, hogy leírnák, hol találhatók például az egyes nevezetességek, a fotók alatt azokat az internetes linkeket találjuk, ahonnan letöltötték azokat…