https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=672
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.11.05

Hivatalosan is lesz Olaszi park

A nagyváradi önkormányzati képviselő-testület a november 28-i ülésén dönthet az egykori Olaszi temető helyén létesített park elnevezésről, derült ki a hétfői rendkívüli tanácsülésén.

Az Olaszi temető helyén kialakított park hivatalosan is megkaphatja az Olaszi park nevet, mondta Ilie Bolojan nagyváradi polgármester a Vitéz Mihály szobrának költöztetéséről kialakult vita során a hétfői tanácsülésen. Az elöljáró Kirei Melinda RMDSZ-es helyi tanácsi frakcióvezető erre vonatkozó javaslatára válaszul közölte ezt, ugyanakkor azt is leszögezte, Szent László királynak két szobra is van a bazilika mellett, a harmadik pedig a várban kap majd helyet, ennél többről nem lehet szó.

Az önkormányzati döntéshozó testület rendkívüli ülésén döntöttek Vitéz Mihály fejedelem főtéri szobrának az elköltöztetéséről. Helyére Ferdinánd király lovas szobrát tervezik felállítani, melynek feladatkiíró füzetét szintén a hétfői rendkívüli ülésen hagyta jóvá a tanács kétharmados, liberális többsége. Leszavazták Liviu Sabău-Popa szociáldemokrata frakcióvezetőnek a szoborköltöztetésről szóló határozattervezet halasztására vonatkozó javaslatát is, a legélesebb vita azonban Ilie Bolojan polgármester és Constantin Moşincat, a szobrot állíttató Mihai Viteazul Kulturális Egyesület képviselője között folyt le, utóbbi szerint ugyanis a szobor az egyesület tulajdona, és nem értenek egyet annak máshová helyezésével. Bár a polgármester elmondta, hogy a szobor alkotójának örökösei belegyeztek a költöztetésbe, az egyesület képviselője azzal érvelt, hogy az alkotó életében nem tette ezt, és a szobor új helyét – a Nagyvásár téren, az új ortodox katedrális előtt uniós pályázattal kialakítandó gyalogosövezet – sem találta megfelelőnek. Szerinte Ferdinánd király szobrát szembe kellene állítani Vitéz Mihályéval. Hiába volt azonban felszólalása, a tanács kétharmados, liberális többsége a szoborköltöztetés emellett döntött.

Az ülésen jóváhagyták többek közt, hogy a helyi költségvetésből 1,7 millió lejes önrésszel járuljanak hozzá a váradi villamospark megújítását célzó, áfával együtt 88,6 millió lejes projekthez, a már említett gyalogosövezet kialakítására vonatkozó, áfával 103,5 millió lejes projekt kétmillió lejes önrészének vállalását és a közszállítás fontosságát célzó, áfával 91,8 millió lejes projekt 1,8 millió lejes önrészének kifizetését is.