https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=633
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2018.10.09

A Nemzeti Kulturális Alap jubileuma Nagyváradon

Egyedüli határon túli helyszínként Nagyvárad is bekapcsolódik a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozatba: a pályakezdő táncművészek támogatását célzó Imre Zoltán Program konferenciáját a Szigligeti Színház szervezi október 10-én.

A Nemzeti Kulturális Alap 2018. szeptember 23. és október 17. között tartja meg 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozatát, amellyel a magyarországi és erdélyi magyar kultúrafinanszírozás legmeghatározóbb intézményeként fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Az eseménysorozat keretében az Imre Zoltán Program Nagyváradon ünnepel. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a váradi Szigligeti Színház az egyetlen olyan határon túli helyszín, amely tevékenyen bekapcsolódik a pályakezdő táncművészek támogatásáért létrejött kollégium munkájába.

A programsorozat keretében október 10-én, szerdán 10 órától plenáris előadásokra kerül sor. Felszólal többek között: Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, az Imre Zoltán Program kuratóriumi elnöke, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója. A plenáris előadások után, 15 órától ünnepélyes keretek között átadják a Szigligeti Stúdió felújított emeleti részét, ahol az Imre Zoltán Program számára kialakított balett-terem is helyet kapott. Az esemény Gera Anita Image és Tőkés Imola Vakfolt című táncszínházi produkciójával zárul.

Az ünnepségen a magyarországi táncszínházi szakma elismert személyiségei mellett az erdélyi táncegyüttesek és mozgásszínházi műhelyek képviselői is részt vesznek. Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.