https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=626
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek, Kultúra
2018.10.02

Éjszaka a színházban

Harmadik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház az Éjszaka a színházban elnevezésű programsorozatot. Október 4-én, csütörtökön, a nyílt nap alkalmával tárlatnyitóra, felolvasószínházi eseményre, nyílt próbára, performanszokra, illetve rendhagyó kulisszajárásra is sort kerítenek a szervezők.

A Szigligeti Színház 2016-ban indította útjára nagysikerű, évadhirdető rendezvényét, az Éjszaka a színházban című nyílt napot, amely a magyarországi színházéjszakához hasonlóan rendhagyó keretek között nyújt betekintést a teátrum világába.

Az október 4-ei eseménysorozat a Szigligeti Társulat egykori vezető színművésze-társulatvezetője, Gábor József születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás megnyitójával kezdődik 16.30-kor a páholyszinten. Ezt követően 17 órától a színház erkélyszintjén egyetemisták számára szervezett színházi különórára kerül sor, amelynek moderátora Novák Eszter, a Szigligeti Társulat Jászai-díjas rendezője, művészeti vezetője lesz.

17.45-től lesz a X. Nagyváradi Könyvmaraton és Könyvvásár megnyitója. A könyvvásárral egybekötött irodalmi és összművészeti eseménysorozat a Várad kulturális folyóirat, a Holnap Kulturális Egyesület és a Szigligeti Színház együttműködésében valósul meg október 4–7. között a Szigligeti Stúdióban.

Az Éjszaka a színházban programja 18 órától a Szigligeti Színház nagytermében szervezett nyílt próbával folytatódik, amelynek során az érdeklődők az október 19-én bemutatandó Shakespeare-vígjáték, a Szentivánéji álom alkotóival találkozhatnak, és betekinthetnek az előadás próbafolyamatába.

Az est folytatásaként a Lilliput Társulat felnőtteknek (is) szóló felolvasószínházzal várja az érdeklődőket: a társulat tagjai 19 órától az erkélyszinten Mark Twain Ádám és Éva naplója című humoros és szívszorító esszéjét viszik színre.

A Nagyvárad Táncegyüttes rendhagyó túravezetéssel készül a színház szerelmeseinek: a 21 órától kezdődő kulisszajáráson a Szigligeti Stúdió rejtett zugait járhatják körbe az érdeklődők úgy, hogy közben a társulat korábbi és készülő bemutatóinak dallamai és koreográfiái vezetik majd a nézőket.

22 órától a színház páholyelőcsarnokában kerül sor arra a performanszra, amelyet a Szigligeti Színház, az Oberon Kulturális Egyesület és az Élő Várad Mozgalom visz színre kolozsvári és marosvásárhelyi színészhallgatók közreműködésével. Az Ars poetica címet viselő performanszot Tasnádi Sáhy Péter rendezi, az előadás szövegét pedig az Élő Várad Mozgalom szerzői jegyzik.

Az Éjszaka a színházban október 4-ei programját 23 órától az Ugyanaz hátulról! címet viselő kulisszajárás zárja, amelyben a résztvevők úgy ismerkedhetnek a színház világával, hogy közben kedvenc színészeik sztorijai szórakoztatják az érdeklődőket.

A programokon való részvétel ingyenes. A színházi különórára és az Ugyanaz hátulról! címet viselő kulisszajárásra előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a színház honlapján, illetve Facebook-oldalán lehetséges, és ott további információk is találhatók.