https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=588
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Monospetri
Rovat: Közélet
2018.09.21

A kazánkészítéshez nagy szakértelem kell

Miután a törvény megengedte, hogy a gazdák kifőzhessék a gyümölcsüket pálinkának, igencsak megnőtt a kereslet a pálinkafőző kazánok, üstök iránt. Az olyan mesterek viszont, akik ilyet készíteni tudnak, nagyon kevesen vannak. Egy kezünkön megszámolhatjuk a bihariakat. A Monospetriben élő Kelemen József a megyéből és azon kívülről is kap megrendeléseket.

A kazánkészítés ötvözi a kovács-, a hegesztő-, a bádogos- és a lakatosszakmát, ezek mellett tervezői képességet is igényel. Elsajátításához sok türelem és kitartás szükséges. Sajnos nemsokára nem lesz már mester, akitől meg lehetne tanulni a kazánkészítés fortélyait. A Margittához közeli Monospetribe való Kelemen József is hosszú utat járt be, amíg ezen a téren ismert és elismert lett. Éradonyban született 1955-ben, ott végezte el az általános iskolát, majd a kágyai szakiskolában sajátította el a nehézgépészetet. Hosszú ideig ebben a szakmában dolgozott, bejárva a környék településeit, ahol csak építkezésen buldózerre volt szükség. A keresztúri halastó építésétől vitték el katonának, majd leszerelése után, 1983-tól Margittán alkalmazták a kőolajiparban először nehézgépésznek, majd szaktudásának köszönhetően csoportvezetőnek. Ekkor már nyolc nagy buldózer munkáját hangolta össze. Mivel váltakozó helyszíneken dolgoztak, nehezen volt összeegyeztethető a munka a családi élettel, ezért elköszönt a cégtől. A Vinalcool margittai telephelye lett az új munkahelye 1983-tól, ott lakatosnak alkalmazták, de teherautósofőrként is dolgozott. A cég elküldte Bukarestbe továbbképzésre, s kitanulta a nemesfémhegesztést és a kazánkészítést. Ez már „előszobája” volt annak, hogy a kazánok javítása, később a készítése is az ő feladata legyen, és 1996-ig ilyen minőségben dolgozott a cégnél. Közben kacérkodott a gondolattal, hogy valamikor önállósítja magát, ezért már 1991-ben céget alapított, fő tevékenységeként a rézművességet és kazánkészítést jelölte meg. Közben vulkanizáló műhelyt is nyitott, de ezt később felszámolta. Igazából mindig a rézművességet és kazánkészítést szerette, ezért erre összpontosította energiáit. Egy-két jó munka elég volt ahhoz, hogy tömeges megrendelést eredményezzen. Eleinte javította is az üstöket, ma már csak újak készítését vállalja. Száztól 900 literesig terjed az általa készített pálinkafőzők mérete.

Raktárra vagy megrendelésre dolgozik?

– A kazánhoz felhasznált anyag elég drága, ezért nem érdemes raktárra dolgozni. A kliens eljön, elmondja az igényeit, én megtervezem és kivitelezem. Leggyakrabban a 100-200 litereseket rendelik, hiszen keveseknek van olyan nagy gyümölcsösük, hogy ez ne lenne elég. Ennél nagyobbakat azok kérnek, akik pálinkafőzéssel foglalkoznak. A cégem garanciát ad a munkáimra. Szerencsére még nem volt reklamáció. Sokan hoznának kazánt javításra, de nem vállalom. Főleg, ha rossz minőségű anyagból vannak összetákolva, javíthatatlanok, mert ha hegeszteni akarom, egyszerűen szétesnek.

Nem sok gépet látok a műhelyben. Ez azt jelenti, hogy a kazánkészítésben sok a kézi munka?

– Valóban csak néhány gép kell, de azok nagyon drágák. Például az argongázos hegesztő, mely a réz és a rozsdamentes fémelemek összehegesztéséhez kell. A kézi munka dominál a formázásnál. Nagy tűznél kilágyítom a rezet, és kalapácsütésekkel formázom. Egy 4 mm-es lemez lehajtásához 10 cm-en 60 kalapácsütés szükséges. Ez napi 6000 kalapácsütést is jelenthet, fizikailag elég megterhelő. A lemez az ütésektől keményedik vissza és válik használhatóvá, időtállóvá. Egyedül dolgozom, csak akkor kell segítség, ha a nagy súlyú kazánt errébb-arrébb kell költöztetni a munkafolyamatok során. Egyes alkatrészeket esztergályoztatnom kell; meg tudnám csinálni, de nincs esztergapadom. Ilyenek a kazánban lévő anyag keveréséhez szükséges szerkezethez, valamint a betöltő és leeresztő nyílásoknál kellenek.

Alapanyagot lehet kapni? Ön honnan szerzi be?

– A rézlemezeket be tudom szerezni Nagyváradon, de a hegesztéshez és lágyításhoz szükséges acetilént és oxigént Debrecenből vásárolom.

Úgy tudom, kevés kazánkészítő van a megyében, ezért elég sok a munkája. Ha most rendelnék egy kazánt, mikorra tudná elkészíteni?

– Tudomásom szerint ketten vagyunk Biharban, egy nagyváradi mester és én. Régen 12 bejegyzett kazánkészítő volt. Természetesen a selejtet előállító kontárokat nem veszem számításba. Kazánjaik rövid életűek, és a bennük főzött pálinka minősége is erősen kifogásolható. Erre az évre már betelt a vállalási listám, csak jövőre tudnék újabb munkát vállalni.

Ha szabad szakmai titkot elárulnia: mitől jó egy pálinkafőző?

– Elsősorban a megfelelő minőségű és vastagságú rézlemeztől. Vasat nem szabad használni. A rézen kívül csak rozsdamentes fém (inox) használható. A legfontosabb pedig a helyes arányok a főző és gőzgyűjtő (sisak) rész között. Nagyon fontos az is, hogy a tömítések jók legyenek, különben sok lesz a veszteség a főzés során. A hűtőrész is nagyban befolyásolja a pálinka minőségét, ezért a méreteit nagy odafigyeléssel kell kiszámolni.

A sok munkája közben kikapcsolódásként mivel foglalkozik?

– A földjeim egy részét, négy hektárt, magam dolgozom meg, saját gépeimmel. A többit bérbe adtam. Tartunk házi haszonállatokat is a család részére. A fiam külföldön él, de gyakran jönnek haza látogatóba. Ilyenkor van alkalmunk unokázni is.