https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=568
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Közélet
2018.09.16

Hétfőtől tesztelik a vészhelyzeti figyelmeztető rendszert

Szombaton elindították, hétfőtől pedig tesztelik az úgynevezett ro-alert rendszert, melyen keresztül különféle vészhelyzetekre figyelmeztetik a lakosságot mobiltelefonokra küldött üzenetekben.

Szombaton élesítettek a www.ro-alert.ro honlapot, melyet szeptember 17–27. között tesztelnek. A rendszeren keresztül mobiltelefonokra küldött cellaüzenetekkel figyelmeztetik a lakosságot a katasztrófahelyzetekre, természeti katasztrófákra éppúgy, mint az ember okozta vészhelyzetekre.

Ajánlatos meglátogatni a weboldalt, melyen minden szükséges információt megtalálnak a mobiltelefonok beállításához. A következő tíz napban a próbafigyelmeztetések a TESTARE (tesztelés) felirattal érkeznek majd.

Mivel a rendszert a mobilszolgáltatókkal közösen fejlesztették ki, egyes telefonokra a szolgáltató automatikusan küldi el a beállításhoz szükséges frissítéseket. A rendszer az iOS operációs rendszerű telefonokra legkésőbb decemberben elérhető lesz.

Fontos tudni, hogy a rendszer csak komoly veszélyek esetén figyelmeztet, és azoknak küldik ki, akik a katasztrófa sújtotta övezetben tartózkodnak. A figyelmeztető cellaüzenetek érkezését hangjelzés is kíséri, akkor is, ha a telefon le van némítva, s a hangjelzés addig szól, míg az üzenetet el nem olvassák.