https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=563
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Életmód
2018.09.15

Nyaralás a házi kedvenccel együtt

Sokan vannak, akik kedvenc háziállatukat nyaraláskor sem szívesen hagyják otthon. Előfordul, hogy nincs is kire hagyni a kutyát, macskát. Természetesen egy állat utaztatása nagy felelősséggel jár, több dolognak is utána kell nézni. Mados Zoltán állatorvos ad néhány tanácsot.

Kérem, meséljen magáról egy kicsit, mióta foglalkozik állatokkal?

– Nagyszalontán születtem, VIII. osztályig szülővárosomban tanultam, majd a nagyváradi Ady Endre líceum kémia–biológia osztályában folytattam tanulmányaimat. 1999-ben bejutottam a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemre, 2005-ben végeztem. Abban az évben megházasodtam, és családommal hazajöttem Nagyszalontára. Egy közeli sertésfarmnak lettem az állatorvosa, majd farmvezetője, 2009-ben pedig megalakítottam a saját magánpraxisomat, s azóta igyekszem a hozzám fordulóknak segíteni.

Ön szerint érdemes a kis kedvencekkel elutazni?

– Csak azoknak ajánlom, akiknek a háziállataik hozzá vannak szokva a hosszabb utakhoz, és könnyen alkalmazkodnak az új környezethez. Azoknál a kisállatoknál, amelyeknek új ez a dolog, az úton és az új helyen rendellenes viselkedést tapasztalhatunk, lehetnek agresszívabbak vagy éppen magukba fordulnak, esetenként más és más.

Milyen kisállattal a legbiztonságosabb utazni?

– Tapasztalataim szerint kutyával és macskával a legkevésbé stresszes az utazás mindkét félnek. Házinyulak, tengerimalacok, teknősbékák, madarak sokkal rosszabban reagálnak a stresszhelyzetekre, el is pusztulhatnak.

Mire kell figyelni, ha magunkkal visszük a kisállatot?

– Mindenféleképpen jó kell hogy legyen az állat egészségügyi állapota, rendben kell legyenek a belső és külső paraziták elleni kezelései és az éves meg kötelező oltásai. Ezeket fel kell tüntetni az oltási könyvben. Ha külföldre szeretnénk vinni, meg kell érdeklődni, hogy az illető ország törvényei mit írnak elő a különböző állatfajok beléptetésére. Az Európai Unió és bármilyen más ország területére lépéshez szükség van külön útlevélre, ezt állatorvos állítja ki. Bizonyos országok (pl. Nagy-Britannia, Ausztrália) kérhetnek külön vérteszteket igazolásként, hogy a beléptetésre váró állat nem szenved semmilyen fertőző betegségben. Az utazás és kirándulás ideje alatt figyeljünk az állat hidratálására és táplálására, minél kevesebb új dolgot próbáljunk vele megetetni, megitatni, igyekezzünk a saját megszokott, bevált étrendjét tartani, elkerülve így a leggyakrabban előforduló problémákat, a hányást és hasmenést.

Kell esetleg valamilyen oltás a kisállatnak, hogy teljes biztonságban tudjuk őt?

– Ha más kontinensre visszük a kis kedvencünket, tisztában kell lennünk azzal, hogy más típusú baktériumok, paraziták okozzák a megbetegedéseket, mint nálunk, ezért lehetséges, hogy nem elégségesek az itthon megkapott oltások. Ezeket feltétlenül meg kell tudakolni már indulás előtt több héttel. Vannak különböző opcionális oltások főleg kutyáknak, ilyenek például a borreliózis (Lyme-kór) és a giardiasis elleniek, ezeket a gazdiknak külön kell kérniük. Körültekintően, alaposan készüljenek fel még idejében, akkor nem lehet gond.