https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=514
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Hírek
2018.08.31

Hajdúvárosi hírcsokor

Nagyszalontai önkormányzati döntésekből, tervekből, városi kezdeményezésekből állítottunk ismét össze egy csokorra valót.

Jelzőlámpa-dilemma

A hajdúvárosi helyi tanács az év elején arról döntött, hogy költségvetésébe foglalja a város főutcájának jelzőlámpássá alakítását. A döntést tett követte, és elkészült a körforgalom és a Vasút utcai háromszög közötti szakasz számára a terv. Először a helyi, majd a megyei közlekedési rendőrség bevonásával mutatták be az elképzelést. Utóbbi intézmény írásba is adta a véleményét, miszerint az engedélyt megadnák a terv némi változtatása után.

A kért módosítások áttanulmányozását követően a városvezetés a helyi önkormányzat által kiadott Városháza újság hasábjain közvélemény-kutatást is tartott. Azért kérték ki a lakosság véleményét, mivel a rendőrségi változtatások legfőbb következményeként megszűnne a körforgalom nyugati oldalán lévő zebra, az egyik legforgalmasabb átkelőhely a városban. A tanácsosok is újra megvizsgálták a jelzőlámpa felszerelésének szükségességét. Ezen a megbeszélésen újra jelen volt a helyi rendőrség képviselője, és elmondta, hogy csak tavaly 5 halálos áldozatuk volt a zebrákon történt baleseteknek.

A tanácsosok egyelőre tanácstalanok, hiszen nem tudják, hogy a jelzőlámparendszer üzembe állításának később eredménye vagy következménye lenne-e. Az ügyben egyelőre nem sikerült döntésre jutniuk.

Támadnak a varjak

Az önkormányzat már régóta küzd a parkban lakó varjakkal. Mindenféle módszert próbáltak már arra, hogy elköltöztessék őket, mert sajnos a varjúnemzetség miatt nem telepednek meg a városban másfajta madarak, ugyanis félnek tőlük. Hogy elijesszék a madarakat, idén ismét felszerelték azt a szerkezetet, ami hangos, károgó hangot ad ki, de a varjak már megszokták ezt a hangot, így nem mentek el.

Az önkormányzat vezetői most a Marosvásárhelyen székelő Milvus madárvédelmi alapítványhoz fordultak segítségért, hogy jövőre a varjak már ne tudjanak megtelepedni a parkban lévő fákon. Hogy ezt elérjék, még tojásrakás előtt át fogják helyezni a fészkeket a városon kívüli övezetbe.

Segítik az ingázó tanárokat

A hajdúváros iskolái nem tudják betölteni helybeliekkel a szabad posztokat, így a környező településekről is foglalkoztatnak tanárokat. Az önkormányzat támogatja az ingázó pedagógusokat azzal, hogy állja az utazással járó költségeiket. A tanárok ingáztatása jelenleg 25 ezer lejbe kerül a műszaki iskolában, 40 ezer lejbe a Teodor Neş Főgimnáziumban, 33 500 lejbe az Arany János Elméleti Líceumban, illetve 18 500 lejbe a Toldi óvodás csoportban. Összesen tehát a város 117 ezer lejt költ a tanintézetek pedagógusaira. Ez az összeg mintegy 3 hónapig fedezné a város közvilágítását.

Hűsülés kánikulában

A klímaváltozás következtében egyre szélsőségesebb időjárás tájainkon abban is megnyilvánul, hogy a nyarak már jó pár éve folyamatos kánikulával telnek el. Épp ezért az önkormányzat egy hűsítő helyet alakított ki a városházán. Legfőképpen az idős emberek számára lehet hasznos, hogy napközben a hőség elől betérhetnek a polgármesteri hivatalba, és a portánál megpihenhetnek, valamint ivóvízzel is kiszolgálják őket; egészségügyi személyzet ott egyelőre nincs ügyeletben.