https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=496
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Agrárvilág, Gazdaság
2018.08.29

Két hete nincs újabb sertéspestises eset Biharban

Augusztus 15-e óta nem találtak újabb sertéspestises esetet megyénkben, s megkezdik a gazdák kártalanítását.

A prefektúra kollégiumának szerdai ülésén jelentette be Ioan Mihaiu kormánybiztos a hírt, s mielőtt átadta a szót Remus Moţocnak, a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőjének, köszönetet mondott az ülésen jelenlévő Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek is. A Bihar Megyei Tanács ugyanis kedden megtartott ülésén 100 000 lejt különített el az afrikai sertéspestis-járvány sújtotta települések támogatására.

A megyei tanácselnök azt is elmondta, jelzéseket kaptak Székelyhídról, hogy bár az állatvásárokat betiltották, a piac közelében mégis kereskednek állatokkal, erre azt a választ kapta az állat-egészségügyi hatóság vezetőjétől, hogy a piacok környékét ellenőrzik, de megvizsgálják az esetet. Elhangzott még, hogy szerdán az érkeserűi romatelepen jártak az állategészségügyiek és a rendőrök, onnan ugyanis kijárnak a sertések, ezt szüntetik meg.

A prefektus azt is közölte, hogy megérkezett az első 50 ezer lej a sertéspestis miatt leölt állatok gazdáinak kártérítésére. A kormánybiztos szerint a további kártérítésekre az országos költségvetés szeptemberi módosítása után érkezhet pénz, Moţoc pedig hozzátette, hogy az iratcsomók összeállításán most is dolgoznak

Augusztus 15-e óta nincs tehát újabb afrikai sertéspestises eset megyénkben. Amint arról beszámoltunk, házi disznókban Apátkeresztúron, Érolasziban, Kiskerekiben, Hegyközszentmiklóson, Vedresábrányban, Érkeserűben, Albison, Gálospetriben, Érfancsikán és Érköbölkúton találtak kórokozót, a fertőzött vaddisznó a köbölkúti 9-es vadászati körzethez tartozott.