https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=490
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2018.08.26

Még keresik a tűz okát

Több, a világhálón keringő pletykát is cáfolt vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján IOAN MIHAIU prefektus, ALIN HANIŞ Bihar megyei rendőrfőkapitány, ALIN NEMEŞ, a bűnmegelőzési részleg vezetője, és ALEXANDRU CSILIK parancsnokhelyettes a Crişana Katasztrófavédelmi felügyelőség részéről, valamint a görögkatolikus püspökséget képviselő ANTON CIOBA atya.

A tűz okát mind a tűzoltóság, mint a rendőrség szakemberei vizsgálják, egyelőre semmilyen feltételezést nem zártak ki, de felelőtlen találgatásokba sem bocsátkoznak, hangzott el. Nemcsak az épületben vizsgálódnak, megnézik például a kolozsvári férfi videóját is, melynek készítője szerint rövidzárlat volt az épület díszkivilágításában, s ennek rövidzárlata okozhatta a tüzet. A rendőrség hivatalból nyomoz, rongálás miatt.

Ami az eseményeket illeti, a bihon.ro portálnak nyilatkozó fiatalember hívása kapcsán elmondták: ha villanyoszlopok vagy elektromos kábelek égését jelentik a tűzoltóknak, akkor az Electricát kell értesíteniük. Ennek csapata Borsról 30-40 perc alatt ért be a Pavel utcába – ahonnan egyébként az előző napokban nagyon sok üzemzavart jelentettek –, érkezésükkor a lámpa égett, a kábelen nem látszottak égés nyomai.

Nem semmisültek meg műkincsek, festmények, sem a püspökség archívuma a tűzben, a palota felújítását tervezték, ezért az épületben nem tartottak ilyesmit, hangzott el. A műemlék épületnek ugyanakkor nem volt biztosítása tűzesetekre, mivel nem használták azt.

A riasztás 21.49 órakor kapták a katasztrófavédők, 21.51-kor értek a helyszínre, és az eddig hallottakkal ellentétben az épületet belülről is oltották, ameddig lehetett, magyarán, ameddig a faszerkezetű tető be nem omlott. A tűz hatalmas erővel törhetett ki, érkezésükkor már lángolt a tetőszerkezet, így oltás közben folyamatosan riasztották az újabb és újabb egységeket, a nagyváradi tűzoltók mellett a szentmártoniak és a székelyhídiak vettek részt az oltásban. Az országos parancsnokság a segítséget ajánlók közül Aradról is elindított tűzoltókat.

A környéken három tűzcsapban nem volt megfelelő víznyomást, ezt kérésükre 5-6 perc alatt megoldották, azonban az erős tűz miatt továbbra is szükség volt a Körösből kiszivattyúzott vízre az oltáshoz, hangzott el.