https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=451
Szerző: D. Mészáros Elek, Fried Noémi Lujza
Település: Vedresábrány, Érkeserű
Rovat: Gazdaság
2018.08.02

Biharban is pusztít a sertéspestis

Tulcea megye után Biharban ütötte fel a fejét a legtöbb helyen a sertésállományt megtizedelő afrikai sertéspestis. A helyzet súlyossága ellenére kapkodás jellemezte a hatóságokat, illetve az állatorvosokra vonatkozó hírzárlat miatt információhoz sem jutnak kellő mértékben az érintettek.

Július végéig a kétszázat is meghaladta Bihar megye területén az afrikai sertéspestisben elpusztult állatok száma. Sokáig megmagyarázhatatlan titkolózás övezte a kialakult helyzetet, a helyi és körzeti állatorvosok számára hírzárlatot rendeltek el az ügyben.

Hiába próbáltunk szakemberektől első kézből információt szerezni, egyöntetűen elzárkóztak, mondván, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (DSVSA) sajtószóvivőjétől megkapunk minden szükséges tájékoztatást. Több, neve elhallgatását kérő állatorvos elmondta, hogy nagy volt a kapkodás a sertéspestis kirobbanásakor, a hatóságok a helyi állatorvosokon próbálták számon kérni a kialakult helyzetet. A jelenleg elfogadott verzió szerint vaddisznók révén terjedt át a kór a házi sertésekre. A megfertőzött állatok étvágytalanok, járásuk bizonytalan, bevérzések jelentkeznek a test különböző részein, magas láz és gyakran hányás kíséri mindezt. Jelenleg semmilyen gyógymód nincs a betegség kezelésére. Egyedüli megoldás az állatok kényszervágása.

A megyében először a közigazgatásilag Vedresábrányhoz tartozó Apátkeresztúron diagnosztizáltak megbetegedést. Adorján Csaba gazdaságában 50 sertést öltek le és földeltek el – tudtuk meg Kozák Róbert alpolgármestertől. Két héttel ezelőtt újabb fertőzésgócot találtak a faluban, akkor 16 sertést semmisítettek meg. Eleinte a tetemeket elszállították, de újabban a fertőzésveszély minimalizálása érdekében az adott gazdaságban földelik el azokat. A helyszínt alaposan fertőtlenítik, a porták bejáratánál vegyszeres beléptetőt alkalmaznak. Kozák azt is elmondta, hogy épp megkeresésünk napján a szintén Vedresábrányhoz tartozó Érfancsikán jelentkezett a kór. Az állategészségügyi szakemberek folyamatosan járják a falut, fertőzésmegelőző felvilágosítást tartanak a gazdáknak, ilyen módon igyekeznek lokalizálni a járványt.

Kiskerekiben és Érkeserűben is több esetet regisztráltak. Nyíri Sándor polgármester szórólapokon hívta fel a lakosság figyelmét a betartandó intézkedésekre. Azon túl, hogy az egész megyében az állatvásárokat bezárták, a tehenek kihajtását a csordába is felfüggesztették. Ennek ellenére a piacok környékén továbbra is folyik sutyiban az üzletelés, főként lovakat adnak-vesznek. Annak ellenére, hogy tilos az erdőről fát szállítani, naponta találkozunk fával megrakott szekerekkel. Az állatok számára a mindennapi zöldtakarmány továbbra is a mezőről kerül be a gazdák portáira. Úgy látszik, hogy bár papíron léteznek a különböző tiltások, de azok betartatása akadozik.

Aratás időszaka lévén kíváncsiak voltunk arra, hogy a külterületekről bármilyen termény beszállításának tilalma a kenyérbúzára is vonatkozik-e. Nagy Attila székelyhídi nagyvállalkozó szerint az katasztrófához vezetne, kenyér nélkül maradna az ország. Ilyen tiltást nem kapott, viszont felszólították, hogy ha a földeken elhullott állatott találnak, akkor azt azonnal jelentsék. Két esetben ezt meg is tették.

A falusi kisgazdák, akik saját háztartásuk számára tartanak sertést, mivel méltányos kártérítést ígértek számukra, többnyire belenyugodtak a kialakult helyzetbe. Sokkal inkább aggasztja őket az, hogy a nagy kapacitású sertéshizlaldák tulajdonosai kezdeményezték a háztáji disznótartás teljes betiltását. Ez elsősorban a kisjövedelműeket és a nyugdíjasokat sújtaná, hisz számukra a disznóvágás nem csupán tradíció, hanem a mindennapi létfenntartás része.

A Kormánybiztosi Hivatal július 31-i közleményében arról tájékoztatott, hogy nyolc Bihar megyei településen húsz járványgóc alakult ki. A helyi döntéshozó bizottság azt is elhatározta, hogy három hétre leállítják a fakitermelést bályoki Wild Board vadászterületen, ott vaddisznókban lehet jelen a kór.

Amint Delorean Gyula alprefektustól augusztus 2-án megtudtuk, a fancsikai már a 21. fertőzési góc Biharban. Az alprefektus azt is elmondta, hogy amikor felmerül az afrikai sertéspestis gyanúja, egy aradi laboratóriumban vizsgálják meg először az állatokból vett mintánkat, s annak elsődleges jelentése alapján megsemmisítik az állatállományt. A mintákat egy bukaresti laboratóriumban is megvizsgálják, ez igazolja a betegség jelenlétét. Delorean Gyulától megtudtuk, hogy bár a megyei járványügyi bizottság döntései érvényesek az egész megye területére, eljárási joga kizárólag az állategészségügyi hatóságnak van jelen esetben.