https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=448
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Gazdaság, Közélet
2018.08.01

Cáfolta a liberálisok vádjait Traian Bodea

A Bihar Megyei Tanácsot 2,5 millió lejes csalással vádolták meg múlt pénteken a Nemzeti Liberális Párt tanácstagjai a Számvevőszék jelenésére hivatkozva. A tanács gazdasági igazgatóságért felelős alelnöke ma cáfolta a vádakat.

Mint elhangzott, a vádakkal szemben a megyei önkormányzatnál nem 2,5 millió, hanem mintegy 180 ezer lej értékű szabálytalanságot tárt fel a számvevőszéki ellenőrzés, ebből 112 ezer lejnyi összegre pedig óvást emelt a tanács. A 2,5 millió lejes „csalás” emelgetése tendenciózus, ráadásul a megyei önkormányzatnak 2019. január 31-éig kell rendeznie a szabálytalanságokat, tehát határidőn belül vannak még. (A megyei tanácsban ellenzékben lévő liberálisok hivatkozott sajtótájékoztatójára szerkesztőségünk nem kapott meghívást. – szerk. megj.)

A műszaki igazgatóságnál egyetlen szabálytalanságot találtak, mégpedig a Váradles–Tenke–Bél (Arad megye) út építésénél – folytatta a tanácsi alelnök –, de a 7698 lejnyi kárt még a számvevőszéki vizsgálat közben visszakapta a megye. Traian Bodea azt is hozzátette: semmilyen kihágást nem találtak például a közbeszerzési osztály munkájában, ami azt jelzi, hogy az eljárásokat a hatályos törvényeknek megfelelően bonyolítják le.

A Festinus Kft.-nek támogatásul adott 100 ezer és 12 ezer lejnyi összeg ügyében emelt óvást a megye. Amint újságírói kérdésre elhangzott, a Festum Varadinum esetében nem volt többszörös finanszírozás, más-más projektekre adták a pénzt, az összegekkel pedig elszámoltak.

Két igazgatóság, a szociális-közösségi, illetve a fejlesztési és projektigazgatóság munkáját kifogásolták még a liberálisok. A megyei elöljáró leszögezte: az előbbinél összesen 5000 lej felhasználása ellen emelt kifogást a Számvevőszék, utóbbinál részletkérdésekkel voltak problémák, bár aszociális-közösségi igazgatóság 906 ezer, a fejlesztési pedig 1,2 millió lejnyi támogatást adott projektekre – többnyire társtámogatást.

A kulturális, szociális projekteket igenis támogatni kell, mondta Bodea, aki szerint a centenárium évében nem sárdobálással kellene foglalkozni. Azt is hozzátette: azért állt ki a nyilvánosság elé, mert zavarja, hogy a megyei tanácsot azzal vádolják, nem megfelelően használja fel a közpénzeket. Traian Bodea azt is elárulta: dolgoznak a tanács és alárendelt intézményei hatékonyabbá tételén, 10-15 százalékkal tervezik csökkenteni az állások számát.