https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=447
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.08.01

Ismét pályázhatnak lakossági projektekkel Nagyváradon

Augusztus 1-től október 31-éig ismét pályázhatnak a nagyváradiak az önkormányzatnál, a tíz legjobb projektet az úgynevezett közösségi költségvetésből támogatják legtöbb 200 ezer euróval.

Tavaly hirdette meg először a bihari megyeszékhely önkormányzata a váradiak kezdeményezte projektek támogatását, idén ismét megnyitották a pályázati lehetőséget. A szabályzaton némileg változtattak, erről és a további határidőkről részletesebben következő lapszámukban számolunk be, a legfontosabb tudnivalók alább következnek.

A projekteket a https://activ.oradea.ro/ honlapra tölthetik fel vagy írásban is benyújthatják, akkor a polgármesteri hivatal erre kijelölt alkalmazottja tölti majd fel. A pályázatoknak illeszkedniük kell a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal céljaihoz, befektetéseihez, az önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre vonatkozzanak, nem lehetnek reklám, politikai vagy etnikai természetűek.

Pályázni lehet például zöldövezetek, sétányok, játszóterek fejlesztésére, közlekedésbiztonsága, kulturális, szociális és egészségügyi infrastruktúrához vagy digitálizáláshoz kötődő projektekkel. Kizárták azonban a támogathatók közül a közintézményeket, így a tanintézetek is, noha tavaly az ilyen projektek lettek a legnépszerűbbek a váradiak körében.

Az új szabályzat szerint a lakossági támogatottság felmérése érdekében a kerületekben rendezendő közmeghallgatások mellett a legnagyobb váradi munkáltatóknál is szerveznek ilyen fórumokat, és kikérik az ott dolgozók véleményét is. Annak ellenére, hogy az alkalmazottak nem feltétlenül a megyeszékhelyen laknak.

A pályázatokat tehát magánszemélyektől október végéig várják, a nyertes projekteket a tervek szerint 2019 februárjában foglalják majd bele a váradi költségvetésbe.