https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=426
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Életmód
2018.07.24

Felöltözteti a poharakat

Esküvőre készülő fiataloknak rengeteg a teendőjük, sok apró részletre kiterjed a szervezés. A ruhaválasztás és a lagzi helyszíne, menüje lehet a fő téma, de nélkülözhetetlen a terített asztalon az ifjú pár első koccintásához használt szép pohár is. Ennek egyedivé tételében segíthet a nagyszalontai BALOGH MÓNIKA, aki úgynevezett kreatív pohárruhákat készít.

Mióta foglalkozik kézzel készített, személyre szabott esküvői poharak, illetve pezsgősüvegek díszítésével?

– Általános kézműveskedéssel már négy éve foglalkozom. Mindig látok ötleteket a világhálón, így egyre szélesebb körben próbálgatom a tehetségem. Úgy szokott történni, hogy megtetszik nekem valami, elkészítem, majd ezt megosztom a közösségi oldalamon, s így jönnek a rendelések. Most elsősorban esküvői poharakat és pezsgősüvegeket díszítek, s úgy veszem észre, egyre nagyobb az igény erre.

Mennyi időbe telik ezeket a tárgyakat elkészíteni?

– Ez függ attól is, hogy mennyire bonyolult az elkészítendő ajándéktárgy. Van, amin dolgozom akár egy hétig is, mert megesik, hogy nem tetszik a végeredmény, és újrakezdem. Magammal szemben nagy az elvárásom, ha valamit elképzelek, azt mindenképp megvalósítom. A végzettségemet tekintve divattervező lennék, de mivel nem tudtam elhelyezkedni ebben a szakmában, a kis alkotásaimban élem ki a kreativitásomat.

Milyen alapanyagokkal dolgozik?

– Nagyon szeretek újrahasznosítani dolgokat, például kartondobozokat, üvegeket, de az is sokszor előfordul, hogy levegőre száradó gyurmával dolgozom. Szeretem még a természetes alapanyagokat, és minden olyan anyagot is, amivel egyedivé lehet varázsolni egy-egy tárgyat, például a vizsgamunkámat is energiaitalos dobozok nyitófüléből készítettem. Mindezek mellett boros- és pezsgősüvegek, illetve poharak gravírozásával is foglalkozom.

Sok megrendelése van?

– Vannak, de sajnos nem mindenki értékeli a kézzel készített ajándéktárgyakat, az emberek többsége nem akar túl sok pénzt áldozni ilyen holmira, inkább megveszik a boltban kapható tucatterméket olcsóbban.

Mennyiért készíti ezeket az egyedi poharakat és üvegeket?

– Egy esküvői pohár 50 lejnél kezdődik, az ár függ a bonyolultságától, illetve attól, hogy kell-e gravírozás rá.

Vannak ilyen asztalneműk készleten, vagy csak megrendelésre készíti őket?

– Nincsenek előre elkészített poharaim, mert mindenki személyre szabott megrendelést kér, ezért fölöslegesnek tartom, hogy általános díszítésű holmikat halmozzak fel, hiszen ebben a műfajban az egyediség a fontos. A közösségi oldalamon keresztül lehet megrendelni a tárgyakat, de a kézművesvásárokon is rendszeresen részt veszek, ott is nagy szeretettel várom az érdeklődőket.