https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=380
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Nagyvárad, Papfalva
Rovat: Közélet
2018.07.09

A kiérdemelt elismerés

DR. KÉKEDI JUDIT orvos lelkiismeretes, áldozatkész, időnként már önfeláldozó munkásságát páciensei és azok hozzátartozói elismerik és nagyra becsülik. Kollégái, beosztottai pedig példaképnek tekintik. Ezért nem okozott nagy meglepetést, sőt inkább várható volt, hogy szakmai kitüntetésben részesüljön.

Az egészség világnapján a Bihar megyei Egészségért Alapítvány Dr. Marta Buteanu-díjjal tüntette ki a margittai dr. Kékedi Juditot, a Papfalvi Egészségügyi-szociális Központ vezetőjét. Rajta kívül még három Bihar megyei elismert orvos vehette át a rangos díjat. Az ünnepélyes díjátadás helyszíne a nagyváradi városháza díszterme volt. Az alapítványt a megyeszékhely önkormányzata és a megyei tanács működteti. Köszöntőt mondott az alapítvány elnöke, dr. Aurel Mohan, valamint dr. Gheorghe Carp a megyei kórház és Anca Grama, a Polgármesteri Hivatal nevében. Dr. Földes Béla, az alapítvány megálmodója és létrehozója nevében, aki egészségi okokból nem lehetett jelen, dr. Olivia Ligia Burtă vezetőtanácsi tag köszöntötte a kitüntetetteket és a részvevőket. A Nagyváradi Egyetem zene tanszékének tanárai klasszikus szerzemények előadásával járultak hozzá az esemény ünnepélyesebbé tételéhez. A díjak átadása előtt elhangoztak a laudációk, s ezekből kiderült, hogy az idén is méltó személyiségek kapták a kitüntetést.

Dr. Kékedi Judit munkásságát Bradács Alíz Ildikó, a margittai Dr. Pop Mircea Kórház menedzsere méltatta. „Egy orvos, aki hagy valamit maga után, akiről páciensei csak jókat mondanak. Munkájában odaadó, jellemében nemes lelkű, őszinte és segítőkész, akire mindig lehet számítani” – hangzott el egyebek mellett. A kórházmenedzser felolvasott egy olyan nyílt levelet is, melyet egy hálás páciens írt néhány évvel ezelőtt. „Súlyos betegséggel kerültem a kórházba, de a doktornőnek köszönhetően felépültem, és most családom körében lehetek. Isten áldását kérem életére” – áll a levélben. Egy nyugdíjas tanítónő leveléből is idézett Bradács Alíz: „Régi páciense vagyok. Férjemet, édesanyámat családorvosként kezelte, szerető odaadással. Segítő, készséges, orvosi munkájával évek óta hatékonyan gyógyítja Papfalva és környéke lakosait.” A levélíró méltatta a doktornőnek a papfalvi szociális és egészségügyi központ vezetőjeként kifejtett fáradhatatlan munkáját és a hivatása mellett vállalt közéleti szerepét is: „Kitartó szakmai munkája mellett e kicsi szórványmagyarság sorsát is szívén viseli, az RMDSZ helyi elnöki tisztségét ő tölti be. A sokoldalú munkájában elért sikerekhez hálám és tiszteletem jeléül szeretettel gratulálok mind a magam nevében, mint a helység lakóinak nevében!”

A menedzser asszony maga is elhivatott, nagyszerű embernek tartja a díjazottat, aki mindig a betegek érdekeit tekinti a legfontosabbnak, és azokat maximálisan képviseli. Legutóbb például egy sókamrát létesített az általa vezetett intézményben, hogy ezzel is javítsa a betegek komfortérzetét, kezelési lehetőségét. „A doktornő elviselhetőbbé, élhetőbbé teszi a papfalvai szociális központban a támasz nélkül maradt idős emberek mindennapjait. Ezek az emberek család helyett új családot kaptak öreg napjaikra” – hangzott el a két nyelven elmondott laudációban.

Dr. Kékedi Judit 1954-ben született Zilahon, lánykori neve Veres. Tanulmányait szülővárosában kezdte, és a kolozsvári orvosi egyetemen diplomázott, majd szakorvosi és főorvosi vizsgát tett. Sürgősségi specialista, ultrahang kompetenciával. A későbbiekben szociális menedzsmentet, gazdasági és jogi vezetést, valamint palliatív kezelést tanult. Folyamatosan képezi magát, hogy a lehető legjobban láthassa el feladatait. A tanultakat munkahelyein hasznosította orvosként és intézményvezetőként egyaránt. 1979-ben a margittai kórházban kezdte el orvosi pályáját, aztán a Margittához tartozó papfalvai részlegre került. Megszerette a helyet, a betegek is őt, és ott maradt. Közben a részleg 2003-ban szociális-egészségügyi intézménnyé alakult, s ő lett az igazgatója. Margittai lakos, de az ingázást megszokta, nem teher számára, hiszen alig várja, hogy betegei között lehessen.

A kitüntetés átvétele után a doktornő beszédében elmondta: gyermekkori álma volt a gyógyítás. Olvasmányai, melyekből megismerte Joseph Cronin, Marie Curie és dr. Bradley élettörténetét, még inkább motiválták elhatározásában. Hangsúlyozta, hogy minden szinten nagyszerű tanárai voltak, segítették céljának elérésében; néhányukat név szerint is megemlített. Dióhéjban beszámolt szakmai életpályájáról, melyet a papfalvai „bányászkórházban” kezdett el, a férjével közösen, majd rövid idő után egyedül látta el a munkát. „Megtanultam megteremteni a körülményeket a betegek és az alkalmazottak számára egyaránt. A 2000 munkást foglalkoztató bányában gyakori volt a baleset” – emlékezett vissza. Intézményvezetőként köszönetet mondott az őt támogató csapatnak, melynek tagjai nagy empátiával végzik munkájukat. A megfelelő infrastruktúra kialakításában nyújtott segítségért a megyei tanácsot, valamint Cseke Attila szenátort, korábbi egészségügyi minisztert és Szabó Ödön képviselőt illette köszönet. Hálás szavakkal szólt segítő és megértő családtagjairól is, akik támogatták munkájában, elképzeléseinek megvalósításában. Beszédét ezzel a gondolattal zárta: „A lényeg az, hogy legyen hitünk és kitartásunk álmaink megvalósításához.” E kettő Kékedi Judit doktornőnél megvan, s ez lett sikereinek a kulcsa.

 

A díj névadója, dr. Marta Buteanu megyénk szülötte. Belényesben látta meg a napvilágot 1888-ban. Rövid, de rendkívül sikeres orvosi életpályája az övé. Tanulmányai során végig eminens tanuló volt. Ő lett az első nő Romániában, aki egyetemi oktató lett. Fiatalon, 1918-ban halt meg Budapesten, a betegeitől elkapott spanyolnáthában.