https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=373
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.07.05

Középkori fesztivál lesz a várban Bródy-koncerttel

Július 6–8. között, péntektől vasárnapig középkori fesztivált tartanak a nagyváradi várban. Harci bemutatók, gyermekfoglalkozások, koncertek várják az érdeklődőket.

A részletekről Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületének vezetője számolt be. A fesztivál középkori hangulatát hangsúlyoznák, ezért idén 460 hagyományőrző (34 csoport) érkezik majd a várba Brassóból, Segesvárról, Temesvárról, de jönnek Magyarországról, Csehországból, Bulgáriából, Ukrajnából, Szerbiából és Lengyelországból is.

Minden este lesznek koncertek is, így pénteken 19 órától Bródy János lép fel ismét Nagyváradon, majd a nagyváradi vár énekmondói és meghívottaik, Dan Andrei Aldea, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă és Mircea Bodolan zenélnek Szombaton 20 órától a Nightloosers, utána pedig a Subcarpaţi koncertezik, vasárnap ugyancsak 20 órától az Ad Libitum Voices és a Vanotek koncertje lesz.

A program változatos, lesznek fegyver-, íjász- és lovasbemutatók, a kicsiknek kézműves-foglalkozások, középkori zene és tánc, solymászat, bemutatót tartanak a különféle mesterségek képviselői, például bronzöntő vagy fafaragó.

Szombaton 18 órától csataimitációval készülnek: a tatárjárást idézik fel a hagyományőrzők közül mintegy kétszázan. Az egyik támogatónak köszönhetően – megfelelő időjárás esetén – ki lehet próbálni egy hőlégballont is ingyenesen, a jelentkezőket a vársáncban várják. Idén ugyanis nemcsak a várban, hanem a keleti kapu mellett, a vársáncban s lesznek majd különféle bemutatók, hívta fel a figyelmet Mihai Jurca.