https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=370
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Gazdaság, Kultúra
2018.07.03

Sikeresek a Bihar megyei pályázatok

Rövid rendkívüli ülést tartott pénteken a Bihar megyei önkormányzat döntéshozó testülete. Nem fellebbez a volt tanácselnököt elítélő perben, illetve nyertes pályázatokról tájékoztattak.

Az ülésnek egyetlen napirendi pontja volt, arról kellett határozniuk, hogy nem élnek a fellebbezés jogával a Kiss Sándor volt megyei tanácselnök és Beniamin Rus üzletember és további hat vádlott ügyében született alapfokú ítélettel szemben. Carmen Soltănel jegyző elmondta, hogy a tanácsot a perben sértett félként ügyvéd képviselte, de a megyét nem érte kár. A tanácstagok egyszerű többséggel szavaztak, 17 igen szavazattal tíz tartózkodás mellett eltekintettek a fellebbezéstől. Ionel Avrigeanu, a liberális frakció vezetője két további, további folyamatban lévő per állásáról kérdezett, mire a jegyző elmondta, hogy azokban egy ügyvédi iroda képvisel a megyei önkormányzatot, de ítélet még nem született.

Ezt követően jó hírekről számolt be Pásztor Sándor megyei tanácselnök. Elmondta, hogy Aradon ülésezett a Románia–Magyarország határon átívelő EU-s projektek monitoring bizottsága, s mindhárom Bihar megyei pályázatról kedvező döntés hozott. A megyei stratégiai egészségügyi projekt a második legjobb helyezést érte el, ennek költségvetését áfával 9,4 millió euróra becsülik. Szintén jó eredményt értek el a kulturális projektek, így a színház korszerűsítésére 970,3 ezer eurót fordíthatnak, a Körösvidéki Múzeum 2,7 millió euróért vásárolhat felszereléseket, a Várad Kulturális Folyóirat pedig 673,8 ezer eurós támogatást kaphat a várad-velencei kultúrház korszerűsítésére és ott egy multikulturális központ kialakítására. Pásztor Sándor szerint a projektek célegyenesben vannak, kezdődhet a tervezés és a kivitelezés.