https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=326
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Gazdaság
2018.06.18

Tíz éve lett váradi polgármester Ilie Bolojan

Éppen egy évtizede, 2008. június 18-én tette le esküjét Ilie Bolojan nagyváradi polgármester. Ebből az alkalomból Mircea Mălan alpolgármester és Gheorghe Carp kórházmenedzser, volt alpolgármester társaságában tartott sajtótájékoztatót.

A bihari megyeszékhely elöljárója köszönetet mondott mindazoknak, aki a polgármesteri hivatalban vagy máshonnan segítették a munkáját, elsősorban a két jelenlévőnek, de később a kórházfejlesztések kapcsán Cseke Attila és dr. Rittli László volt egészségügyi minisztereknek, illetve Biró Rozália, Ovidiu Mureşan és Huszár István volt alpolgármestereknek, akiknek pártjaival a stabil tanácsi többséget biztosították az elmúlt években a liberálisok.

Ilie Bolojan a gazdasági fejlődést, a közúti infrastruktúra korszerűsítését és kibővítését, a hőerőmű és a távfűtési fővezetékek cseréjét, a közszolgáltatások, az egészségügy, az oktatás és a történelmi városközpont fejlesztését említette mint az elmúlt évek fő irányvonalait. A kudarcok között a Szent László (ma Unirii) téren még el nem készült mélygarázst és a Kálvária-dombot említette, ezek kapcsán pedig a pályázatok ellenőrzésében jártas szakemberek hiányát.

Gheorghe Carp értelemszerűen a kórházak egyesítéséről és fejlesztéséről beszélt, és elmondta, ha valóban elszámolják utólag EU-s forrásból a kórházfejlesztésekre korábban elköltött körülbelül hétmillió eurót (ennek lehetőségét a polgármester említette), azt további beruházásokra fordítják, így öt éven belül megoldódhatnak az egészségügy problémái Váradon. Carp azt is hangsúlyozta: a páciensek mellett az orvosokra is odafigyelnek, hiszen nélkülük lehetetlen jól működő egészségügyi szolgáltatásokat teremteni.

Mircea Mălan az európai uniós támogatások lehívásának fontosságát is kiemelte, mint mondta, ezek nélkül lassúbb lett volna a város fejlődése. Tíz új villamos vásárlása, az új sínpár megépítése, további utcák leaszfaltozása, hogy elérhetővé váljon a tömegközlekedés, további 28 kilométer távfűtési fővezeték cseréje, egy vagy két újabb forró vizes kazán vásárlása a hőerőműnek, hogy vége teljesen lecseréljék az 1966-ból maradt berendezéseket – sorolta a további terveket az alpolgármester.