https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=322
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.06.16

Elégedetlenek a képzőművészek

Rendkívüli ülést tartott június 14-én a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület, többek között költségvetés módosításról, az új épülő közúti híd költségeiről döntöttek.

A csütörtöki váradi rendkívüli tanácsülés végén, az "Egyebek" napirendi pontnál kapott szót Vioara Bara, a Képzőművészek Egyesülete Bihar megyei kirendeltségének vezetője, és egyesületük több gondjára is felhívta a figyelmet. Vehemens felszólalása láthatóan nem tetszett Ionel Vila jegyzőnek és a városvezetés egyedül képviselő Mircea Mălan alpolgármesternek sem, a hölgy ugyanis súlyos gondokra hívta fel a figyelmet. Bara elmondta, hogy miközben Déván de akár Bákóban is ingyen kapnak műhelyeket a képzőművészek, Nagyváradon nincsenek megfelelő körülményeik. A várban kaptak helyet ugyan, de kis helyiségeket, ahol ott nem lehet nagyobb méretű festményeket elkészíteni. Azt is nehezményezte, hogy a Körösvidéki Múzeummal és a Bukaresti Szépművészeti Múzeummal közösen tervezett, rövidesen megnyitni tervezett váradi kiállítás sorsa is bizonytalan a megfelelő pannók hiánya miatt.

A művészek szószólója azt is tudatta a tanácsosokkal, hogy miközben egyesületük tagjai már 24-26 munkát adományoztak ingyen a jövendő váradi kortárs múzeum számára, nincs egyetlen megfelelő galériájuk sem, hiszen a Fő utcai termük szintén kicsi, nem lehet nagyobb szabású táraltokat tartani ott, de a bérleti díja az elmúlt években 3600 lejről 21 ezer lejre emelkedett.

Az alpolgármester válaszul azzal érvelt, hogy hiába pályáznának uniós támogatásra egy kiállítótér elkészítésére, egyelőre nincs erre megfelelő kiírás, de a várban és a Cion zsinagógában azonban rendezhetnek tárlatokat… Visszautasította azt a vádat, hogy a városból kiirtanák a kultúrát, és azt hangoztatta, hogy nincs konfliktus a művészek és a város elöljárói között.