https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3171
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2021.02.24

Nyomdában az új Várad

Új honlapon az átalakult havilap

Összevont, januári-februári számmal jelentkezik új, de nem ismeretlen köntösben, változatos tartalommal az immár a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár égisze alatt kiadott kulturális folyóirat.

A két folyóiratot, köteteket kiadó, kulturális rendezvényeket rendszeresen szervező Várad önálló intézményként való felszámolása, a leépítések, a három emberből álló részleg átköltöztetése a megyei könyvtárba, a szerkesztőségitől eltérő, hivatali munkarend bevezetése, az átszervezéssel járó adminisztratív feladatok megoldási kényszere okozta sokk közepette elkészült, s rövidesen napvilágot lát az átalakult Várad folyóirat idei 1–2. száma. Nem sikerült volna a régi kollégák és az együttműködést továbbra is vállaló külmunkatársak önzetlen segítsége nélkül. Mindannyiukat illeti a köszönet.

A kinézetében a Biharországot megidéző új Váradban beszámolunk a tavaly decemberi 12. Nagyváradi Könyvmaraton és Holnap Feszt részben online megtartott könyvbemutatóiról, a magyar kultúra napi díjazásokról és a Tibor Ernő Galéria téli tárlatáról. Bemutatjuk Bihari Barna okleveles formatervezőt, és interjút közlünk Deák Árpád szobrászművésszel. Tóth Ágnes tollából regényrészletet közlünk, B. Mihály Csilla és Müller Dezső költeményei mellett Kocsis Csaba legújabb gyermekversköteteiből is ízelítőt adunk. Megismerhetik az olvasók a SzóMiSzó zenekart, s ajánljuk a Tinta Kiadónál megjelent Jókai-enciklopédiát. A Biharország szerkezeti elemeit átmentve folytatjuk az Egészség és a Zöldövezet rovatot, a Ferdítéseket, valamint a keresztrejtvényt.

A lapot igyekszünk eljuttatni az eddig megszokott árusítóhelyekre, és előfizetésre is van mód. Az intézményfenntartó megyei önkormányzat költségcsökkentési elvárását figyelembe véve emeltük a díjszabást (ami még így is elmarad az előállítási költségtől): 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Váradra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

A folyóirat anyagainak többségét, és ezen kívül az aktuális megyebeli, nagyváradi kulturális híreket keressék új honlapunkon itt, továbbá új Facebook-oldalunkon (Várad folyóirat).

A Várad szerkesztőbizottsága