https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3150
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Tóti
Rovat: Közélet
2021.01.11

Tóti polgármesterében megbíznak az emberek

VINCZE NÁNDOR zsinórban negyedszerre nyerte el a polgármesteri tisztséget Tóti községben. Azelőtt szintén egymás utáni három mandátumban volt alpolgármester. Tette mindezt 25 százaléknyi magyar lakossággal a háta mögött. Egyértelmű tehát, hogy a választók annak alapján szavaztak rá nemzetiségi, felekezeti hovatartozástól függetlenül, hogy mit tett le az asztalra.

– Milyen arányban sikerült 2020-ban megnyernie a választást?

– Ezúttal is elég nagy fölénnyel nyertem: 1023 szavazatom volt, az utánam következő szociáldemokrata ellenfelemnek pedig mindössze 355, az őt követő nemzeti liberális párti jelöltnek pedig 288. Az a helyzet állt elő, hogy a nem magyar szavazatok alapján is nyertem volna. Ellenfeleim ugyanis a saját falujukban kevesebb szavazatot kaptak, mint én. Községünkben nagyon szűk az a réteg, amelyik még mindig etnikai alapon szavaz. Azon fogok dolgozni, hogy ez a réteg még karcsúbb legyen az elkövetkező választáson. Megragadnám az alkalmat, és megköszönöm a szavazóknak a bizalmat. Kiemelném Tótit, ahol 99 százalékban rám szavaztak, de köszönet illeti a többi falu szavazóit is. Igyekszem meghálálni a bizalmat.

– Véleménye szerint mi a titka a sikerének?

– Úgy látszik, az általam végzett munka meggyőzte a más etnikumú választókat is, és az emberre szavaztak. Igyekeztem úgy végezni a munkámat, hogy mindenkiért egyformán dolgozzam, és nem tettem kivételt a fejlesztésekben a község falvai között. Ilyen vegyes lakosságú községben másképp nem is lehetne cselekedni. A munkám után én még több szavazatra számítottam, de van egy megrögzött etnikai szavazó réteg, ennek tagjai elvből nem szavaznak más nemzetiségű jelöltre, és a részvételi arány is elég alacsony volt, még az 50 százalékot sem érte el. Volt, aki nemtörődömségből nem ment el voksolni, és olyan is, aki azért, mert biztosra vette a győzelmemet. A gyengébb részvételhez a járvány is nagymértékben hozzájárult. Az emberek félnek a megbetegedéstől, és erre minden okuk megvan.

– Ellenfelei hiszik-e azt, hogy nyerhetnek, vagy csak a pártjuk unszolására jelentkeznek?

– Az évek során azt tapasztaltam, hogy nem a pártjuk unszolja őket. Ők valóban hisznek abban, hogy győzhetnek. Ők az etnikai szavazásban bíznak, ami nálunk, hála Istennek, nem működik. Nem volt durva kampány, de azért volt egy kis feszültség. A Szociáldemokrata Párt jelöltje a volt és mostani alpolgármesterem, Cornel Brindea volt. Nem mert lejárató kampányt folytatni, mert annyira nem volt biztos a győzelmében. Választás után megbeszéltük a dolgokat, és lenyugodtak a kedélyek. A liberális polgármesterjelölt még húzza egy kicsit az orrát, de idővel ő is megnyugszik. Azt remélte, hogy van olyan befolyásom a tanácsosokra, hogy őt teszem meg alpolgármesternek. Mivel megoszlottak a vélemények, szabad kezet adtam a tanácsosoknak, és ők a régi alpolgármester mellett döntöttek.

– Milyen a mostani tanács összetétele?

– Tizenhárom tanácsosunk van, ebből 7 az RMDSZ-frakciót erősíti, 3 SZDP‑s, 2 NLP‑s és egy a Pro România tagja. Megvan a szükséges többség, a szociáldemokratákkal együtt a 2/3 is. Az előző mandátumban is koalícióban voltunk, ez most is megmaradt. A pro româniás tanácstag is a mi oldalunkra állt, így aztán kényelmesen dolgozhatunk, szinte ellenzék nélkül. Természetesen meghallgatjuk az ő véleményüket is, és ha építő jellegű, akkor elfogadjuk és megszavazzuk. Az ellenzéknek is lehetnek jó javaslatai, amiket nem szabad lesöpörni az asztalról. Igyekszünk demokratikusan működni.

– Ön több pályázatot elindított, ezeket most be tudja fejezni. Melyek ezekből a legfontosabbak? Milyen ütemben haladnak?

– A haladással nem mindig vagyok megelégedve. Sajnos a kivitelezők annyira túlvállalják magukat, hogy képtelenek határidőre befejezni a munkát. Több munkahely között ingáznak, kapkodnak, de kevésbé haladnak. Nem tudják munkaerővel lefedni az elvállalt munkákat. Jelenleg folyik az aszfaltozás a Tótit Micskével összekötő úton, Tótiban és Rétimalomtanyán a Bisztra-hidak építése meg a cséhteleki művelődési ház építése, ez kívülről már be is van vakolva, télen folytatódnak a belső munkálatok. A hidak az elsődlegesek, mert nélkülük kettészakadnak a falvak. Elkezdődött a református templom felújítása is, a finanszírozást az egyház pályázta meg a mi aktív segítségünkkel. Sajnos vannak változtatások az eredeti tervhez képest, ezeknek az engedélyezése kitolja a határidőt. Mi mindenben segítünk, amiben tudunk. A torony már készen van, reméljük, hamarosan folytatódni fog a munka.

– Ebben a mandátumban mit szeretne megvalósítani?

– A község csatornázása az egyik legfontosabb teendő. Már kiírtuk licitre, reméljük, hamarosan megszületik a döntés. Ez nagy és komplex munka. A szennyvíztisztító állomás Bisztraterebesen lesz, ez fogadja majd a község összes falvának szennyvizét. A beruházás összértéke 21 millió lej, a Helyi fejlesztések országos programjának 2. kiírásán nyertes pályázattal nyertük el. Ezenkívül azt szeretném, ha minden utca aszfaltréteget kapna, még a tanyavilágban is. Terveinkben szerepel a falusi turizmus kialakítása, fejlesztése. Ebből remélünk bevételt. Nagyobb lélegzetű tervünk egy ipari park létrehozása. Ezt a bisztraterebesi legelőn tudnánk kialakítani, a napelemek melletti területen. A községnek 6 hektár legelője van ott, de ez kevés, ezért partnerséget szeretnénk kötni a közbirtokossággal, melynek 25 hektárja van. Reméljük, a tulajdonosok belátják, hogy az ipari park nagyságrendekkel nagyobb hozamot hoz, mint a legelő bérleti díja, és sikerül megegyeznünk. Ezzel mindenki jól járna, beleértve a közbirtokosság tagjait is. Ha ezeket a terveket sikerül megvalósítani, akkor én elégedett leszek.