https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=313
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.06.13

Büntetőpert indíthat a megyei tanács a bojkottálók ellen

Jogerős táblabírósági határozat kötelezi arra a Bihar Megyei Tanácsot, hogy igazolja a listán következő szociáldemokrata tanácsos mandátumát. IOAN MANG tanácsi alelnök, az SZDP megyei elnöke arról tájékoztatta a sajtót, mi lesz, ha ez mégsem történik meg a holnapra, június 14-ére összehívott rendes ülésen.

Június 8-án hozta meg a nagyváradi ítélőtábla végleges, jogerős határozatát az Adrian Szatmari által a Nemzeti Liberális Párt megyei tanácsosai ellen indított perben. Eszerint a tanácsnak igazolnia kell az ő tanácsosi mandátumát. Mivel külön nem jelölt meg határidőt, a törvény szabta általános, 30 napos haladék az irányadó – magyarázta szerdai sajtótájékoztatóján Ioan Mang megyei tanácsi alelnök, a hónapok óta mandátumhiányos szociáldemokrata megyei tanácsi frakció vezetője. Amint arról annak idején beszámoltunk, az SZDP kizárta soraiból egyik korábbi tanácsosát, így az elveszítette helyét a megyei önkormányzat döntéshozó testületében, ám az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt 17 fős frakciója minden lehetséges eszközzel (ellenszavazattal, hiányzással, kivonulással) mindeddig megakadályozta, hogy a szocdemek választási listáján következő személy, a belényesi Adrian Szatmari elfoglalja a megürült mandátumot az összesen 35 fős grémiumban.

A táblabírósági ítélet végrehajtásának további obstruálása esetén a megyei tanács büntető feljelentést tesz mindazok ellen, akik felelősek ezért akár ellenszavazat, akár igazolatlan hiányzás formájában – jelentette be Ioan Mang. Mivel az ítélethozatal utáni 30 napon belül csak 14-én lesz tanácsülés, ez az alkalom a mandátumigazolásra – tette hozzá. A szociáldemokrata politikus arra számít, hogy ez meg fog történni, és visszatérnek a normális kerékvágásba. Azt is megjegyezte: reméli, az NLP-sek között lesznek olyanok, akik saját méltóságukat a pártutasításnál többre tartják, illetve nem kockáztatnak egy büntetőpert. A vád hivatali visszaélés lehet, aminek büntetési tétele 2-től 7 évig terjed. Ezen kívül Szatmari is újabb, ezúttal kártérítési pert fog indítani, ugyanis a 8-án lezárult eljárásban nem ítéltek neki jóvátételt az elmaradt tanácsosi juttatásai miatt, bár kérte.

Érdeklődésünkre a tanácsosi tisztség és a kórházigazgatói posztja között választásra kényszerülő NLP-s Dacian Foncea helyzetéről Mang azt mondta, szerinte rég lejárt a döntésre kiszabott határidő, de az illető szerint június 30-ig van lehetősége a két összeférhetetlen tisztség között választani. Úgy tűnik, ezt megvárják, a holnapi tanácsülésen csupán egyetlen új mandátum igazolása van napirenden.