https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=312
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.06.12

Női képviselet: ha lassan is, de növekszik

BIRÓ ROZÁLIA parlamenti képviselő, az alsóház külügyi bizottságának RMDSZ-es elnöke csütörtökön Nagyváradon beszélt a női politikai vezetők (Women Political Leaders – WLP) Litvánia fővárosban, Vilniusban június 6–8. között megtartott globális fórumáról.

A vilniusi találkozóra a politikai döntéshozásban részt vevő mintegy 400 hölgy érkezett 57 országból, a romániai küldöttség tagja volt Ana Birchall miniszterelnök-helyettes, két parlamenti képviselő és négy szenátor is. Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es képviselő a sajtótájékoztatón a Vilniusban bemutatott tanulmányából is idézett. Az áttekintésből kiderül, hogy Romániában, ha lassan is, de növekszik a parlamentben a női képviselet, hiszen az 1990–92 közötti 4,9 százalékról a jelenlegi törvényhozási ciklusra 19,7 százalékra nőtt a nők jelenléte a bukaresti képviselőházban és szenátusban. Ez messze van még az EU-s átlagtól, ami 37-38 százalék. Románia a 20 százalékot megközelítő aránnyal az utolsó előtti az Európai Unióban, mindössze Magyarországot előzi meg. A kormányszintű női képviselet szempontjából 38 százalékkal Görögországgal együtt a második Románia. Az első Szlovénia, ahol 53 százalékos ez az arány.

Biró Rozália több találkozóról is beszámolt. Ana Birchall-lal együtt találkozott a Máltai Köztársaság elnökével, Marie-Louise Coleiro Precával, akivel a Girls2leadres (Lányokat vezetőknek) elnevezésű nemzetközi mozgalom romániai elindításáról egyeztettek. Ennek célja, hogy nőszervezeteket és politikusnők segítsék a 18–25 év közötti, közéleti szerepet vállalni szándékozó lányokat törekvésük valóra váltásában.

Silvana Koch-Mehrin WLP-elnökkel a nők részvételéről a romániai döntéshozatalban, a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó törvénykezdeményezésekről, illetve az RMDSZ NEEEM kampányáról is tárgyalt Biró Rozália. A Bihar megyei politikus Oana-Mioara Bîzgan-Gayral USR-s képviselő társaságban találkozott Virginija Langbakk-kal, a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (European Institute for Gender Equality – EIGE) igazgatójával is. A nemek közötti egyenlőségről, illetve az Isztambuli egyezmény gyakorlatba ültetését felügyelő munkabizottság tevékenységéről is egyeztettek, Virginija Langbakkot pedig egy őszi bukaresti vitafórumra is meghívták, melynek témája a nők elleni erőszak leküzdése lenne.