https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3113
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Kultúra
2020.12.14

Megszűnik az önálló Várad Kulturális Folyóirat

Súlyos támadás a kultúra ellen

Év végi, szokásos értékelő sajtótájékoztatóján a 2020-as tevékenységek összefoglalója mellett a Várad Kulturális Folyóirat önálló intézményként való felszámolásáról is hírt adott SZŰCS LÁSZLÓ igazgató. A Bihar Megyei Tanács a december 15-ére összehívott ülésén dönt a tanácselnök által előterjesztett határozati javaslatról.

Minden idénre tervezett kiadványát megjelentette a Váradot és a Biharországot kiadó, a Bihar Megyei Tanács fenntartásában mindeddig működő Várad Kulturális Folyóirat – kezdte hétfő délelőtti sajtótájékoztatóját Szűcs László igazgató. A lapok decemberi, idei 12. számai szerdától már megvásárolhatók, és a világjárvány miatt mindeddig elhalasztott Holnap Fesztet és Könyvmaratont is megrendezik a hét végén – online, összevonva. (A Holnap Kulturális Egyesülettel közösen szervezett rendezvény részletes programját lásd külön cikkünkben.) Pénteken és szombaton egyebek mellett új köteteket mutatnak be, a szervezők által kiadott friss és régebbi könyveket online is meg lehet vásárolni, de személyesen is a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesbolt nekik fenntartott könyvsarkában szerdától, december 16-tól kezdődően karácsonyig.

Eredmények

A legújabb kiadványok közül Szűcs László az Élő Várad antológia 2. kötetét és a Bíró Árpád Levente öt egyfelvonásosát tartalmazó könyvet emelte ki. Előbbiben az első kiadvány öt fiatal szerzője mellé további három tehetséges irodalmár csatlakozott.

A Várad Kulturális Folyóirat ebben az évben is meghirdette a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen a Tabéry-novellapályázatot. (A részletes kiírást lásd a külön cikkünkben.) A szervezők abban bíznak, hogy az online oktatásra kényszerült hallgatóknak több idejük lesz rövidprózát írni. A tematikát Boka László irodalomtörténész határozta meg, a beérkező pályaműveket szakmai zsűri bírálja majd el, a nyertesek közlési lehetőséget kapnak.

Ütemtervnek megfelelően haladnak a várad-velencei kulturális központ létrehozásának munkálatai – közölte Szűcs László. Amint rendszeresen beszámoltunk róla, a Román–magyar határon átívelő képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára címet viselő, összesen közel 8,4 millió euró értékű, Debrecen város önkormányzatának vezetésével, a debreceni Csokonai Színházzal és a Körösvidéki Múzeummal partnerségben folyamatban lévő projektben a Várad Kulturális Folyóirat is részes a velencei katolikus kultúrház átalakításával azzal a céllal, hogy ott művelődési központ jöjjön létre. Az épület már új tetőt kapott a nagyterem fölötti részen, és dolgoznak az utcafronton az emeletráépítéssel, illetve a tetőtér beépítésével.

Egyenlőtlen bánásmód

 

Az intézménynek 2020-ban 235 ezer lej saját bevétele volt, ebből mintegy 45 ezer lej az eladott kiadványok árából és előfizetésekből folyt be. A világjárvány okozta általános gazdasági visszaesés ellenére ez a bevétel több volt, mint amit 2018-ban vagy 2019-ben elkönyvelhetett a Várad. Mindennek ellenére a Bihar Megyei Tanács szeptemberben megválasztott új vezetősége által előkészített, a megyei kulturális intézményeket súlyosan érintő intézkedései – létszámleépítés, költségcsökkentés – a két folyóiratot is sújtják. A 15-i tanácsülésre előterjesztett határozati javaslat szerint mind a Familia, mind a Várad önálló intézményként megszűnik létezni, és beolvad a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárba, annak egy-egy részlegeként. A Familiánál megszűnik egy szerkesztői, egy titkári, egy könyvelői és egy fél takarítói poszt, marad 5 (főszerkesztő, 3 szerkesztő, szerkesztőségi titkár), a Várad esetében az eddigi 7,5 posztból csak 3 marad meg (főszerkesztő, 2 szerkesztő).

 

Szűcs László megjegyezte, hogy az előterjesztést nem előzte meg semmiféle hivatalos teljesítményértékelés, elemzés, felmérés. Mint mondta, nem szeret ilyen összehasonlításokat tenni, de a Várad saját bevétele mindig sokszorosa volt a Familiáénak, a Várad két lapot adott ki, két honlapot működtetett, míg a másik csak egyet-egyet, a Várad évente rendszeresen 4-5 kötetet jelentetett meg, és legalább 15 kulturális eseményt rendezett, a Familia egyet-kettő, ott mégis öt poszt marad meg. „Ezt diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak tartom.” Hozzátette: a megyei tanács elnöke ezt a megye lakosságának etnikai arányával magyarázta. Ezt Szűcs László semmiképp sem tartja elfogadhatónak, ezért január 1-től nem is kívánja folytatni a munkát. Reméli, tette hozzá, hogy legalább annyi költségvetése lesz az új formában megmaradó részlegnek, hogy tisztességesen elő lehessen állítani a lapot.

Nem csupán spórolás

Az intézkedést a szerkesztőség tagjai súlyos támadásnak tartják a kultúra ellen, ezért minden lehetőséget megragadnak a tiltakozásra ellene, és számítanak ebben a Nagyváradon, a megyében és máshol ugyancsak a kultúra területén dolgozók szolidaritására.

Az indokokat illetően az igazgató tudatta még, hogy nem csupán a spórolási szándékra vezethető vissza, hiszen írásban letette, iktatta a megyei önkormányzatnál egy javaslatot arra, hogy maradjon meg az intézmény önállósága akkora költségvetéssel, mint amennyit megyei könyvtári részlegként szántak neki, és ő vállalja, hogy a többit előteremti, de még tárgyalni sem voltak hajlandók erről a döntéshozók.

Sokat elárul arról, miként viszonyulnak a megyei önkormányzat döntéshozói a kultúrához, hogy a legnagyobb múltú román kulturális lapot, az idén 155 esztendős Familiát is így elintézik – hangzott még el. Az igazgató kétségeit fejezte ki amiatt is, hogy miként alakul az EU-s finanszírozási projekt. Az ingatlant birtokló római katolikus egyház ugyanis a Váraddal kötött használati szerződést, és nem lehet tudni, biztosítottnak látja-e majd az eredeti cél elérését, ha a majdani várad-velencei kulturális központ a megyei könyvtár egyik intézménye lesz.