https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3039
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2020.10.19

Megalakult a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület

Október 19-én, hétfőn tartották meg a nagyváradi önkormányzat képviselő-testületének alakuló ülését, majd egy azonnali ülésen az alpolgármestereket is megválasztották.

Dumitru Ţiplea prefektus jelenlétében tartották meg az alakuló ülést; ma 23 tanácstag és Florin Birta polgármester tette le az esküt, további négy tanácstag a hónap végére tervezett tanácsülésen teheti meg ezt.

Az ünnepi alakuló ülésen a himnusz és a közös ima, valamint a különféle határozatok elhangzása után sorra járultak eskütételre a tanácstagok. Háromszor hangzott el az eskütétel végén az „Isten engem úgy segéljen”,: az RMDSZ-es tanácstagok közül Kádár Hunor, Pető Dalma és Szabó József tette le ma az esküt, Hunyadi István, valamint egy nemzeti liberális párti és két szociáldemokrata párti mandátumát még nem igazolta a bíróság.

Letette az esküt Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, aki beszédében elmondta: minden nagyváradi polgármestere kíván lenni, nemzetiségre, felekezetre és pártállásra való tekintet nélkül, illetve hogy elődjét, Ilie Bolojant követve a város fejlesztéséért és az itt élők életszínvonalának javításáért dolgozik majd csapatával.

Az alakuló ülés után azonnali tanácsülést hívtak össze, melyen megalakították a képviselő-testület szakbizottságait, illetve megválasztották az alpolgármestereket. Három javaslat érkezett: Florin Birta jelöltjei az előzetes bejelentéséhez híven Arina Moş és Marcel Dragoş voltak, Kádár Hunor pedig Szabó Józsefet javasolta. A szavazás eredményeként Arina Moş 23, Marcel Dragoş 19, Szabó József 4 voksot kapott, így a Nemzeti Liberális Párt jelöltjei lettek az alpolgármesterek.

A következő tanácsülés a hónap végén várható, akkor teheti le esküjét mandátumának igazolása után a még hiányzó négy tanácstag.