https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=3032
Szerző: Közlemény
Település: Nagyvárad, Érsemjén, Bihar
Rovat: Hitélet
2020.10.13

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség hírei

Alapkőletétel Nagyváradon és Érsemjénben

Október 16-án, pénteken 11 órakor helyezik el a nagyváradi Szent László Óvoda új szárnyának alapkövét, 15 órakor pedig az épülő bölcsőde alapkövét Érsemjénben. Mindkét eseményen részt vesz Böcskei László megyés püspök is. Az építkezést Magyarország kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja, és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség bonyolítja le.

Templom megáldása Biharon

Október 18-án, vasárnap a 11.30 órakor kezdődő szentmise keretében Böcskei László megyés püspök megáldja a belsőleg felújított bihari plébániatemplomot. Az eseményt a járványügyi előírások szigorú betartásával szervezik meg.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az előző évekhez hasonlóan október 18-án helyi idő szerint 9 órakor világszerte imádkoznak a gyermekek a járvány sújtotta világért.  2005-ben Caracasból (Venezuela) indult az Egymillió gyermek együtt imádkozza a rózsafüzért nevű kezdeményezés, amelyhez minden évben csatlakoznak a nagyváradi egyházmegye gyermekei is. Kiinduló gondolata az a Szent Piótól származó idézet volt, amely szerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívja a gyermekeket – kérve a tanítókat, hitoktatókat, nevelőket, szülőket, nagyszülőket is, hogy csatlakozzanak a szervezéshez –, hogy, mint az előző években, kapcsolódjanak be idén is a közös rózsafüzér imádságba, lélekben egyesülve gyermekek csoportjainak ezreivel szerte a világon. Mivel ebben az esztendőben október 18-a vasárnapra esik, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai a következő napon, október 19-én, hétfőn 9 órakor a székesegyházban végzik el a közös imádságot.