https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=302
Szerző:
Település: Bihardiószeg
Rovat: Agrárvilág
2018.06.07

A búza napját ünnepelték Bihardiószegen

Rekord búzatermésre számítanak a bihari gazdák

A bukaresti agrártárca vezetőjének, megyei önkormányzati és szakintézményi elöljárók jelenlétében tartottak ismét gazdatalálkozót csütörtökön az érmelléki nagyközségben.

A Bihardiószeg határában megtartott gazdatalálkozón Petre Daea mezőgazdasági miniszter mellett részt vett Pásztor Sándor és Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács elnöke, illetve alelnöke is. Beszédében Pásztor Sándor kiemelte, hogy Bihar megyének megközelítőleg egyharmada jól termő mezőgazdasági terület, ez Nagyszalontától északra, a határ menti övezetben egészen Érmihályfalváig tart, magába foglalva az Érmelléket is.

A megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke tudatta, a gazdáktól arról értesült, hogy idén rekordhozamú búzatermésre számítanak. „Hektáronként átlagban 7 tonnára számítanak, de termőhelytől és fajtától függően a 8-9 tonna hektáronkénti termés is lehetséges. Ami jó a gazdáknak, nyilvánvaló módon jó nekünk, a megyének is, mert jelentősen hozzájárulnak a megye gazdasági fejlődéséhez, jövedelméhez” – mondta az elnök.

Pásztor Sándor kiemelte, az utóbbi években a jelentős mezőgazdasági beruházásoknak köszönhetően számottevő fejlődésen ment át a mezőgazdaság: felzárkózott, és XXI. századi európai követelmények szerint zajlik a termesztés, a termény mennyisége és minősége is elérte azt a szintet, amit az országhatár túloldalán már évekkel ezelőtt látni és tapasztalni lehetett.

Petre Daea agrárminiszter támogatásáról biztosította a gazdákat, és arra ösztönözte őket, hogy használják ki a lehetőségeket, a pályázatokat és a mezőgazdasági programokat, ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy Biharban ilyen nagyságrendű programokat szerveznek, és köszönetet mondott a mezőgazdászoknak, akik az alapvető „élelemmel látják el a népet”. A búza diószegi napján több mint nyolcszáz gazda vett részt.