https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2945
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2020.09.15

Megoldották két magyar iskola fűtési gondjait

A Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es vezetése nem hagyta cserben a nagyváradi tanintézeteket. Bár közvetlenül nem tartoznak a hatáskörébe a megyeszékhelyen működő iskolákkal kapcsolatos beruházások, több alkalommal is mentőövet nyújtott a magyar tanintézeteknek.

Az Ady Endre Líceum fűtésrendszerét a ’70-es években építették ki, tehát ötvenévesek, és nem végeztek főjavításokat rajta. Amikor évekkel ezelőtt a váradi önkormányzat átadta az iskolát és a telket az orsolyita rendnek, a már rossz állapotban lévő fűtésrendszer is átkerült. Csakhogy az iskola pincéjében lévő hőközpont a Hőszolgáltató vállalat tulajdona, és nemcsak az iskolát, hanem az egész negyedet kiszolgálja.

Szabó József megyemenedzser elmondta, az Adyban évek óta gyenge volt a fűtés, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a problémát egész egyszerűen elengedte a füle mellett. Éppen emiatt az iskola vezetősége a megyei tanácsot kérte, hogy segítsen. A városháza jogi érvekkel mentegetőzött, miért nem hajlandó finanszírozni a beruházást.

Szabó József hozzáfűzte: amikor a színház külső és belső felújítása zajlott, a megyei tanács, amely az ingatlan tulajdonosa, a váradi polgármesteri hivatalnak adta át az épületet arra az időre, és a város végezte el ott a munkálatokat. Tehát nem városi tulajdon jutott felújítási pénzhez. Azt a beruházást mindkét intézménynél ellenőrizte a számvevőszék, és mindent rendben találtak. Így az Ady Líceum esetében is lehetett volna ezt az eljárást alkalmazni, ha lett volna rá akarat.

Támogatták a tanintézeteket

Az Ady Endre Líceum több intézménytől is kért támogatást az iskola udvarán lévő fűtési vezeték cseréjéhez, mivel az a cső többször is kipukkant. A Bihar Megyei Tanács át is utalt egy összeget akkor a nagyváradi önkormányzatnak, az iskola fenntartójának, mely azonban egyszerűen más tanintézménynek továbbította a pénzt. Ilie Bolojan polgármester azzal indokolta a döntést, hogy a város nem költhet pénzt más tulajdonában lévő ingatlanra. Ezért a két magyar tanintézetre a megyétől kapott pénzből a Traian Vuia iskolába vásároltak volna bútorzatot, és ez komoly tiltakozást váltott ki az adys diákok és szülők körében.

Ezt követően az iskola ismét segítséget kért a megyei tanácstól, mely immár az Alma Mater Alapítványnak utalta ki a javításhoz szükséges pénzt. Akkor kicserélték az iskola udvara alatt futó vezetéket, de a munkálat megkezdése után kiderült, a szennyvízelvezető csatornát is ki kell cserélni, mert ki van lyukadva. Ez utóbbi munkálat elvégzését az épület tulajdonosa, a római katolikus püspökség vállalta magára.

Később a Bihar Megyei Tanács visszavette Nagyváradtól azt a pénzt, amit korábban az Ady Endre Középiskola és a Szacsvay Imre Általános Iskola számára különített el, majd egy másik megyei tanácsi döntéssel a pénzt átutalták a Partium Alapítványnak, valamint egy másik lépéssel az Alma Mater Alapítványnak. Ugyanakkor az Ady iskola pincéjében ún. nagymosást tartottak a hővezetékekben. Ennek köszönhetően abban az épületrészben, ahol a kémia- és a fizikalabor van, és ahol évekig a földszinten is hideg volt, a hőenergia feljutott a második emeletig. Addig az iskolaépület főhomlokzati részén, tehát a díszterem, a főfolyosó és az igazgatóság környékén, sőt az óvodában sem volt megfelelő a fűtés, de köszönhetően annak, hogy a csövek egy részét kicserélték, illetve a szellőztetőrendszert átalakították, beindíthatták a fűtést.

Szabó József megyemenedzser kifejtette: „A megyei tanács magyar vezetése és az RMDSZ nem nézi tétlenül ha a magyar tanintézetek bajba kerülnek, azonnal a segítségükre siettünk. Ezt helyettünk senki más nem teszi meg. Míg mások csak hitegetnek, mellébeszélnek, mi cselekszünk.”

Az idei március 4-i megyei tanácsi határozat szerint társulási megállapodást kötöttek az Alma Mater Alapítvánnyal és a Pro Schola Sancti Ladislau Egyesülettel közhasznú munkák elvégzése céljából. Ez azt jelenti, garantálva van a pénz arra, hogy az idén befejeződjön a fűtéshálózat korszerűsítése az Ady Endre Középiskolában, illetve megoldódjon a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum fűtési problémája.

Folynak a munkálatok

Megtudtuk, hogy az Ady Endre Líceumban a szekundér fűtési hálózat felújítása zajlik immár több éve, jelenleg a harmadik szakaszhoz értek, megtisztítják a csöveket a lerakódásoktól, illetve cserélik a régi, tönkrement csöveket. A megyei tanácsi támogatással sikerül az összes földben lévő csövet, illetve a hőcserélőknél a szivattyúkat kicserélni.

A Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum esetében is végéhez közelednek a munkálatok. Elkészítették a tanintézet fűtési tervét, hőközpontot létesítettek korszerű kapcsolótáblával ellátva. Eddig nagyon sokba került a fűtés, nagy volt a számla, de a megyei önkormányzat és a római katolikus püspökség hathatós támogatásának köszönhetően az iskola önellátó lesz a fűtés szempontjából. Hétszáz diáknak jelentett megoldást ez a támogatás.

Készült az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének megbízásából