https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2940
Szerző: Máté Zsófia
Település:
Rovat: Közélet
2020.09.14

Újabb ülést hívtak össze a megyei tanács utolsó rendes ülésén

Jelenlegi összetételében utoljára ült össze a Bihar megyei önkormányzat döntéshozó testülete. A szeptemberi rendes ülés a liberális, illetve szociáldemokrata szószólók kortesbeszédeire, egymás kárhoztatására adott alkalmat, kevésbé az EU-s forrásokat felhasználó projektek előmozdítására.

Már a napirend elfogadása sem ment simán a Bihar Megyei Tanács hétfői rendes ülésén. Mivel ebben az összetételben ez volt az utolsó ülés, az elmúlt négy évet jellemző szembenállás most is megmutatkozott: a Nemzeti Liberális Párt frakcióját vezető Ionel Avrigeanu bejelentette, nem fogják megszavazni a Pásztor Sándor tanácselnök által előterjesztett újabb napirendi pontokat. Arra sem voltak tekintettel, hogy ezek többségéről az ugyancsak NLP-s kormány váradi minisztere, az EU-s finanszírozású projektekért felelős tárcát vezető Marcel Boloș pénteki látogatása alkalmával egyeztettek a megyei elöljárók, és az Északnyugati Fejlesztési Régióval kötendő partnerségre vonatkoztak. (Útépítések megvalósíthatósági tanulmányai, a kampusz műszaki-gazdasági tervének módosítása, a püspökfürdői falumúzeum felújítása, egy kulturális központ létrehozása). Ioan Mang szociáldemokrata párti tanácsi alelnök emelt hangú vitába bonyolódott az NLP-s Călin Gallal, majd még nagyobb lett a zűrzavar, amikor a kiegészített napirendre végül csak 6-an mondtak nemet, mert úgymond félreértették, miről is szavaznak.

Pásztor Sándor elnök tízperces szünetet rendelt el, majd kompromisszumos javaslatként újra szavaztatott: előbb az eredeti napirendet, ezt mindenki jóváhagyta, aztán két határozati javaslat levételét a napirendről, végül a kiegészítéseket. Utóbbit a 17 jelen lévő NLP-s leszavazta (16 ellenében). Erre a megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke holnap délelőttre azonnali ülésre hívta össze a tanácsot, mert a fejlesztési ügynökséghez szerdáiig el kellene juttatnium a projektek EU-s finanszírozásához szükséges dokumentumokat. Később kiderült, hogy a megyeháza nagytermét kedd reggel át kell adni a Megyei Választási Bizottságnak a helyhatósági voksoláshoz szükséges számítógépes hálózat beszereléséhez, ezért az ülést ma délután 2-re hívta össze Pásztor Sándor.

A későbbiekben már vita nélkül hagyták jóvá a tanácsosok az eredeti napirenden szereplő határozatokat, kivéve a Nagyváradi Repülőtér Önálló Ügyvitelű Vállalat 2020–2023-ra vonatkozó stratégiáját. Pásztor Sándor furcsállta is, hogy a liberálisok épp az általuk hivatalba ültetett reptéri igazgatótanács terveit utasították el.

Levették a napirendről a megyei tanács és a Partiumi Keresztény Egyetem együttműködéséről szóló határozatot, amely arra vonatkozott, hogy a felsőoktatási intézmény hallgatói a megyei önkormányzatnál és az alárendelt közintézményeknél tölthetik el kötelező gyakorlati periódusukat. Amint Carmen Soltănel jegyző tudatta, ehhez nem kell tanácsi határozat, az intézmények és az egyetem ilyenfajta együttműködésének nincs akadálya.

Végezetül Pásztor Sándor megköszönte a tanácstagok elmúlt négyévi munkáját, azt, hogy úgy, ahogy, igyekeztek közös nevezőre jutni, s búcsúajándékként a megye albumát és hozzá kapcsolódó társasjátékot adott át nekik.