https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2939
Szerző: Közlemény
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2020.09.11

Könyvtárfiók nyílt Biharpüspökiben

A Bihar Megyei Tanács egy határokon átívelő uniós pályázat által, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment Ügynökségen keresztül épületeket korszerűsített Biharpüspökiben. Rendbe tették a református egyházközség tulajdonába lévő Emmaus házat is, és ennek egy részében működik a megyei könyvtár helyi fiókja.

A hármas – önkormányzati, egyházi, közintézményi – együttműködésnek köszönhetően a napokban megnyílt a biharpüspöki Emmaus házban a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár kihelyezett fiókja. A megyei önkormányzat magyar vezetése finanszírozta a felújítást egy román–magyar határ menti EU-s pályázat által, a református egyházközség ingyen adta a helyiségeket, a könyvtár pedig a szakmai háttér megteremtésévelvette ki a részét a kulturális intézmény kialakításából.

A közelmúltban tartott avatóünnepségen Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke köszönetet mondott a Biharpüspöki Református Egyházközségnek, hogy bérmentesen adta használatba a tékának a termeket, és elismerően szólt arról, hogy 13 évnyi kihagyás után ismét van kihelyezett fiókegysége a városnegyedben a megyei könyvtárnak. Erre szükség is volt, hiszen így helyben lehet hozzájutni az olvasnivalóhoz, nem kell a fél várost bejárni ezért. Pásztor Sándor megígérte, hogy hamarosan kihelyezik az intézmény tábláját az épület homlokzatára.

Több olvasóhoz eljutni

Ligia Mirişan, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy mintegy 1700 kötet kapott helyett a biharpüspöki egységben, de igény esetén rendszeresen frissítik az állományt, s ha valakinek egy bizonyos könyvre van szüksége, azt néhány napon belül odaszállítják. Gyermekkönyvek, kortárs alkotások is bőven vannak, akárcsak szépirodalmi művek.

Az igazgató örömét fejezte ki, hogy az új fiók megnyitásával még ismertebbé válhat a könyvtár, s még több olvasót meg tudnak szólítani. A kötetek kölcsönzése mellett olvasóterem és egy felújított kert várja az érdeklődőket, egy másik teremben pedig különféle irodalmi tevékenységeket is lehet szervezni a gyermekeknek. Természetesen új könyveket is vásárolnak rendszeresen, és a magyarországi Márai Sándor Alapítványtól is kapnak könyvadományokat.

Megteremteni a kultúra szigetét

Pásztor Sándor, a megyei tékát fenntartó Bihar megyei önkormányzat elnöke kifejtette, hogy annak idején a régi könyvtárból átmentették a könyveket a Bocskai István Közösségi Házba, hogy ott működhessen a könyvtár. A közösségi házat azonban időközben bezáratta a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, ott jelenleg nem zajlik már semmilyen tevékenység.

„A Bihar Megyei Tanács egy határokon átnyúló uniós pályázat révén, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment Ügynökségen keresztül fejlesztett épületeket Biharpüspökiben. Akkor azt kértem a helyi református egyházközségtől, hogy adjon helyet egy könyvtárnak is a felújított ingatlanban. A tékában vadonatúj magyar könyvek vannak, számítógépet állítottunk üzembe, tehát a könyvtári programokat is lehet használni, és személyzetet is biztosítottunk a fióknak. Beszélünk az iskolákkal és óvodákkal, hogy minél többen látogassák majd a könyvtárat. Próbáljuk megteremteni Biharpüspökiben a kultúra szigetét, ami perspektivikusan fejleszthető és megőrizhető, ez volt a célunk” – jelentette ki Pásztor Sándor.

A Bihar Megyei Tanács magyar vezetése minden évben finanszírozza új kötetek beszerzését a megyei könyvtár számára, a könyvállomány több mint 20 százaléka magyar nyelvű.

Jelenleg a biharpüspöki könyvtár hétfőn, szerdán és pénteken van nyitva 10–18 óra között, de igény esetén ezen még lehet változtatni.

Megszerettetni az olvasást

Tímár Enikő óvónő közölte, hogy a helyi iskola és óvoda eddig is szoros kapcsolatban működött együtt az egyházközséggel, sok programot tudtak szervezni az egyházközség épületeiben. „Különösen boldoggá tesz, hogy most egy könyvtár is létesült ebben az épületben új, népszerű könyvekkel. A negyednek volt ugyan könyvtára, csak nagyon régiek a könyvek, már nem tesznek eleget a jelenlegi a házi olvasmányi követelményeknek. Az iskola könyvtárát évek óta nem tudtuk korszerűsíteni annyira, hogy az a diákoknak vonzó legyen. Ebben az épületben szeretnénk különféle irodalmi tevékenységeket is megtartani. Az óvodáskorúakat nem kimondottan az olvasásra, hanem elsősorban a könyv szeretetére akarjuk nevelni, persze majd később az olvasást is megszeretetni velük. Nem tudom, hogy a jelenlegi egészségügyi helyzetben mennyire tudjuk megvalósítani elképzeléseinket, de amíg az időjárás lehetővé teszi, addig a szabadban is tudunk foglalkozásokat tartani. Elsődleges szempont az, hogy a helyi gyerekek és minden korosztály értesüljön a könyvtár létezéséről, és minél többen látogassák. Most sok új kötetünk van, például a Harry Potter-sorozat is, remélem, felkelti majd a gyermekek érdeklődését” – nyilatkozta Tímár Enikő

Közösségerősítő tervek

Szigeti Ferenc református lelkipásztor kifejtette, hogy a tékának helyet adó egyházi épület sok mindent megélt már, és egy mostoha időszak után most lehetőség nyílt arra, hogy teljesen felújítsák a határon átívelő uniós projektnek köszönhetően. Nemcsak az épületet tették rendbe, hanem a körülette lévő udvart is.

„Remélem, hogy az épületben működő könyvtár mindenki hasznára lesz. Számos tervünk van a könyvtárnak is helyet adó Emmaus házban tartandó tevékenységek szervezésére. Tanösvényt alakítottunk ki kerti fűszernövényekkel és egyebekkel, kívül-belül korszerűsítettük a templomtornyot, amely az 1700-as évek végére épült meg. Aki veszi a bátorságot, s felmegy a bástyatoronyba, gyönyörű látvány tárul a szeme elé. A projekt egyik fontos eleme a szakmai képzés, ugyanis az a célunk, hogy felelevenítsük a régi mesterségeket, hagyományokat” – hangsúlyozta Szigeti Ferenc lelkész.

Terveik között szerepel még borszakértő-képzés indítása, növényekkel való foglalkozás, kertrendezés, valamint különféle kézműves foglalkozások, mint például a szövés és fonás megismertetése. Szeretnének idegenvezetői képzést is tartani, hogy népszerűsítsék Bihar megye szépségeit. Ezzel összekötve például Biharpüspökiben fel lehetne eleveníteni a borpince-kultúrát. Teret adnának továbbá a házi termékek készítőknek, hogy ne kelljen feltétlenül a piacra menniük, ha értékesíteni akarják portékájukat. Legyenek cserebere akciók, szóval olyan eseményeket szeretnénk rendezni, amelyek összehozzák az embereket.