https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2937
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad, Micske
Rovat: Közélet
2020.09.10

Női önkormányzati jelöltek Biharban

Szükség van a női politikusokra mind helyi, mind országos szinten, mondta Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke ma Nagyváradon, ahol a Bihar megyei szervezet fontos jelöltjeit mutatta be.

Biró Rozália elmondta: mindhárom hölgy a maga területén bizonyított már, így nem látatlanban, hanem eddigi teljesítményük alapján kérik a választók bizalmát. Elsőként a jelenleg is megyei önkormányzati képviselő Kéry Hajnal mutatkozott be. Ő Bihar megyei helyettes főtanfelügyelő, egyben a Bihar megyei Nőszervezet vezetője, így értelemszerűen az oktatás kérdéseiről beszélt.

Bevezetőként elmondta, hogy jelenleg megyénkben 49 női önkormányzati képviselő és egy polgármester van, a szeptember 27-i választásokon pedig a jelöltek körülbelül 24 százaléka nő, összesen 203 hölgy méretkezik meg, s remélhetőleg számarányuknak megfelelően jutnak majd tisztséghez is. Az oktatási kérdésekre térve a járványhelyzet miatt bevezetett online tanításról elmondta, hogy az hatalmas kihívás elé állította a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat egyaránt. Szólt a diákokat és kisebb mértékben a pedagógusokat is sújtó eszközhiányról; mint mondta, minden gyermeknek szüksége lenne legalább egy táblagépre ahhoz, hogy az online oktatásba bekapcsolódhasson. Szükség lenne a tantermek felszerelésére, illetve a pedagógusok képzésére is, de az oktatás elsődleges helyének az iskolának kell lennie, tette hozzá.

Bihar megyében szükség lenne egy tehetséggondozó központra és a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását segítő programra – közölte még Kéry Hajnal. Előbbire a gyermekpaloták megyei tanácsi átvétele adhatna lehetőséget, ilyenek Nagyváradon, Margittán, Nagyszalontán és Belényesben működnek, míg utóbbiakra a helyi délutáni oktatás bevezetése jelentene megoldást, hangzott el. A speciális oktatási igényű gyermekeknek létrehozott Bonitas központ folyamatosan fejlődik, jelenleg Nagyszalontán, Érmihályfalván és Nagyváradon vannak kirendeltségei, és a speciális oktatási hálózat 18-19 százalékát teszi ki szemben az egykori tíz százalékkal – emlékeztetett Kéry Hajnal. Itt is van még fejlesztenivaló, amíg elérjük a megye magyar lakosságának megfelelő 24 százalékot, mondta, s azt is elárulta: szintén a tervek között szerepel egy legalább 2-300 férőhelyes, korszerű bentlakás megépítése a magyar diákoknak.

Bihar megyében polgármesteri tisztségért egyetlen hölgy, Diós Emőke száll versenybe, mégpedig Vámoslázon. Amint Biró Rozália megjegyezte, ő jó példa arra, hogy a fiatalok hazajönnek külföldről. Diós Emőke is hazatért szülőfalujába, Micskére. A polgármesterjelölt elmondta, a debreceni klinikán dolgozott, s megtanulta, mennyire fontos az emberek közötti kommunikáció, az empátia és a tisztelet. Többek között idősotthont létesítene, otthonápolási szolgálatot alakítana ki, a fiataloknak földterületet juttatna a családalapítást megkönnyítendő, és olyan feltételeket teremtene a községben, melyekkel odavonzaná munkahelyeket is teremtő befektetőket.

Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő második mandátumáért indul, mint mondta, ezután is „ügyképviseletet” szeretne folytatni. Ez alkalommal olyan területekről beszélt, melyek Cseke Attila polgármesterjelölti 50 tervéhez is kapcsolódnak. Fontosnak tartaná például, hogy a váradi önkormányzat is finanszírozza a Szigligeti Színház és a Regina Maria Színház fesztiváljait, hiszen ezzel a kulturális turizmust segítené elő. A nyári színház korszerűsítését is folytatni kellene, és szükségesnek tartana egy üzletet, ahol váradi és Bihar megyei kézművesek termékeihez lehetne hozzájutni. Mint mondta: Váradnak a kulturált emberek kulturált városává kellene válnia. Az Együtt vagyunk! önkéntes hálózattal végzett munkája során és azóta is nagyon sok szociális gonddal szembesült, ezért is tartja szükségesnek például egy olyan önkormányzati idősotthont, melyben azoknak az időseknek is lenne helyük, akiket kilakoltatnak; példaként két esetet említett. A önkormányzati képviselőjelölt más megoldandó problémákat is említett, amelyekre az általa megkérdezett váradi hölgyek hívták fel a figyelmet: ilyen például a parkok állapota, a járdákon parkoló autók kérdése vagy éppen az, hogy a gyermek sürgősségi osztály várójában még egy pohár vízhez sem lehet jutni.