https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2904
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Belényesújlak
Rovat: Faluról falura
2020.09.03

Falujárás eredmények nyomában

A Bihar megyei szórványvidék egyik meghatározó települése Belényesújlak. A román falvak szorításában az ottani közösség láttatja élni akarását, amihez ösztönzőleg hat az RMDSZ sokrétű támogatása.

Az impozáns iskolaépület előtt ketten is várnak ránk, Balog Emőke igazgató és Bálint Róbert helyi önkormányzati képviselő. A településhez közeledve már próbáltuk telefonon elérni Balog Lóránd Lászlót, az RMDSZ belényesújlaki szervezetének elnökét, de mindhiába. Amint azt az iskolaigazgató-feleségtől csakhamar megtudjuk, ő „helyettesíti” férjét, aki önkormányzati képviselő is.

Kávészürcsölgetős beszélgetéssel indítjuk az ismerkedést a tanári szobában. A helyi tanácsos gyorsan igyekszik elmondani sokat, sietnie kell egy temetésre. A község irányításában ketten vesznek részt RMDSZ-színekben, de lehettek volna akár hárman is – mondja Bálint Róbert, miközben arcán átsuhan némi bosszúság. Egy másik magyar párt is indított jelöltet a legutóbbi választáson, sikertelenül, de meggátolva ezáltal, hogy a töredékszavazatok visszaosztása révén három magyar kerülhessen a vezetésbe. Ennek ellenére ők ketten teszik a dolgukat, igyekeznek megértetni a többi párt képviselőivel, hogy ők, amikor a magyar közösségért dolgoznak, nem ellenük teszik.

Bálint Róbert távozása után Balog Emőke megerősíti az elhangzottakat mondván, hogy kiváló viszonyt ápolnak Sabău Mihaela Angela polgármesterrel is. Olyannyira, hogy az elöljáró részt vesz a magyar vonatkozású rendezvényeken, március 15-én pedig kokárdát visel. Mivel csupán román nyelvű óvoda működik a faluban, ezért a polgármester jónak tartotta, hogy a két óvónő közül az egyik magyar ajkú legyen, áthidalva ezzel a nyelvi akadályokat – sorolja az igazgatónő. A szülők öntudatát dicséri, hogy bár a gyermekeik román óvodába kényszerülnek, de iskolásként már magyar osztályokba íratják őket.

Ezzel el is érkezünk a legkézenfekvőbb témához, a helyi oktatás helyzetéhez. A csoda maga beszélgetőpartnerem, hisz egy olyan tanintézet vezetője, ahol mindössze 11 magyar gyermek tanul összevont oktatásban. Egy tanítónő foglalkozik az elemi osztályos nebulókkal. Be is kukkantunk a magyarok osztályába: jól felszerelt, szemléltető eszközökkel bőven ellátott a tanterem. A folyosón is megvan a nekik jutó rész, magyar hírességekről tudunk meg információkat a fali tájékoztatókból.

A főépülettel szemben, a református egyház tulajdonában lévő ingatlan egyik részében működik az óvoda, ugyanott kapott helyett a gyülekezeti ház is. Ez utóbbin a nyílászárókat nemrég cserélték az RMDSZ-es vezetésű megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően.

Az ép testben ép lélek gondolat jegyében kezdték el a Szövetség által kezdeményezett műfüves, reflektorokkal megvilágított, többfunkciós sportpálya építését. Közvetlenül a sportlétesítmény szomszédságában, fák lomja alatt játszóteret alakítottak ki. Ez a helyi férfiak kezdeményezéséből és lelkes hozzáállásából született, évente javították, felújították az egységformáló Tulipán Kaláka alkalmával.

Miközben a parkot szemléljük, odaköszönnek románul az igazgatónőnek. Egy-két szó erejéig megállunk beszélgetni az árnyékban hűsölő Monica Grozával, amíg unokája már birtokba is vette a mászókát. „Tudja, én az RMDSZ-re szavazok, mert látom, mennyi mindent tesznek Belényesújlakért” – mondja románul. Álmélkodásomat látva Balog Emőke is rábólint a mondottakra. Miután hallótávolságon kívülre kerülünk a nagymamától, még egyszer rákérdezek az előbb hallottakra. „Ez nem udvariassági gesztus volt egyikünk részéről sem – mondja Balog Emőke. – A néni valóban az RMDSZ-re fogja leadni a voksát, értékeli azt, amit teszünk.”

Készült az RMDSZ megbízásából