https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2900
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Kisnyégerfalva
Rovat: Hitélet
2020.09.03

Felszentelték a temetőkápolnát

Kisnyégerfalván nemrég szentelték fel azt a temetőkápolnát, amit a falu négy felekezete, a református, a görögkatolikus, az ortodox és a baptista használ majd.

„Még 2018 tavaszán volt egy tisztújító RMDSZ-gyűlés, akkor tanakodtunk, Kovács Levente RMDSZ-elnök, a tiszteletes úr, a tagok, hogy kellene tenni valamit a faluért – idézte fel Szilágy Ferenc helyi tanácsos. – Azt határoztunk, el kellene indítanunk egy programot, hogy építsünk egy kápolnát a falu számára, minden felekezetnek. A tiszteletes úr azt mondta, hogy ha lelnénk támogatást, akkor a polgármesteri hivatal rábólintana, és támogatná a falut, Így hát ezt az igényel jeleztünk a megyei önkormányzatnak.”

Filep Attila református lelkész hozzátette: „Az RMDSZ megyei szervezetének segítségével igyekeztünk erre a projektre pénzt gyűjteni, s amikor látták a polgármesteri hivatalban, hogy mi tényleg komolyan gondoljuk, akkor kénytelenek voltak hozzáfogni”.

A lelkipásztor azt is elárulta, hogy jó pár éve a megyei önkormányzat adott pénz egy iskola felújítására is. Akkor a helyi tanács nem volt hajlandó nekik ezt a pénzt átutalni, mivel az egyház akkor még nem kapta vissza az iskolát és az óvodát, bár a minisztériumig telefonáltak, hogy hajlandók 40 éves bérleti szerződést is kötni a helyhatósággal, ha a pénzt az épületbe fekteti, s amíg gyerek van, addig bérmentve használhatják az iskolát. Ebbe a helyi tanács mégsem egyezett bele, inkább hozzáfogtak egy új iskola építéséhez. Annak csak a fundamentuma készült el, s a kezdeményezők meggyőzték a polgármesteri hivatalt meg a tanácsot, hogy használják másra az építményt, és álljanak neki, építsenek rá egy kápolnát. Az építkezést végül áprilisban kezdték el, s augusztus utolsó csütörtökének délelőttjén fel is szentelték a falu temetőkápolnáját.

Készült az RMDSZ megbízásából