https://www.biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=29
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Margitta
Rovat: Sport
2018.03.03

Tarolt a margittai lány a karate Eb-n

A kitartó, szorgalmas és céltudatos munka általában meghozza gyümölcsét. Érvényes ez a tanulásra és a sportra is. SZENTGYÖRGYI SILVIA ANAMARIA osztályában a jók között van, sportban pedig Európa, sőt a világ legjobbjai között.

A csehországi Pardubicében tavaly novemberben megrendezett shotokan karate Európa-bajnokságon négy kategóriában versenyzett Szentgyörgyi Silvia Anamaria, és mindegyikben érmet szerzett. A 16-17 évesek között shobu ippon kumite kategóriában aranyérmet, ugyanezen kategória csapatversenyében ezüstöt, a WKF kumite és a kata versenyszámában pedig bronzot. Elégedett, de nem teljesen, keményen dolgozik azért, hogy legközelebb mindegyik érme arany legyen. Látva elszántságát, akaraterejét és tehetségét, úgy gondolom, erre minden esélye megvan. Edzője, Takács Mihály is bizakodó e tekintetben:

– Örülök, hogy ezen a színvonalas versenyen ilyen szép eredményeket ért el. Nagyon komolyan veszi a munkát, rendszeresen jár edzésekre, pontos és megbízható versenyző. Sokat fejlődött az utóbbi időben, ennek ékes bizonyítéka az Eb-n mutatott teljesítménye. Véleményem szerint ő ennél is többre képes. Még nincs a csúcson, de el fogja érni azt, hogy az összes érem arany legyen. Shobu ippon kumite kategóriában nagyon magabiztos és gyors volt. Egy ponttal is nyert volna, de ő 1,5 pontot ért el. Elégedett vagyok, de megbeszéltük, melyek azok a területek, ahol javítania kell. Elkezdtük a felkészülést a tavaszi világbajnokságra, remélem, ott szintén jó eredményeket fog elérni, kiküszöbölve a most elkövetett hibákat.

Silvia négy évvel ezelőtt, 12 éves korában kezdett el karatézni. Eleinte hasznos testmozgás és jó móka volt számára, de edzője felfigyelt tehetségére, és biztatta a versenyszerű sportolásra. Szót fogadott, és nem bánta meg. Hamarosan jöttek a győzelmek, és ezek további kemény munkára sarkallták. A lengyelországi és bulgáriai világbajnokságon bronzérmes lett, így beírta nevét a nemzetközi sportévkönyvbe. Itthon is jeleskedett, a tavalyi kézdivásárhelyi bajnokságon egy arany- és két ezüstérmet szerzett.

Felsődernán született 2001-ben, ott végezte el az általános iskolát, majd a margittai Octavian Goga Főgimnázium diákja lett. A tanulást legalább olyan komolyan veszi, mint a sportolást, ezt jegyei és tanárai is alátámasztják. Távlati tervei arról szólnak, hogy jó eredménnyel leérettségizzen, és sikeresen felvételizzen a bukaresti rendőr-akadémiára. A sport terén a 2020-as tokiói olimpián szeretne kiemelkedő eredményeket elérni. Tanárai és edzője szerint ezek teljes mértékben megvalósítható álmok.